X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

China: Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, a fost eliberat din închisoare

26 iun. 2017,, 19:31   Externe
2348 0

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, emblemă a luptei pentru democrație în țara sa, a fost eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală, a anunțat luni avocatul său, relatează AFP.

Diagnosticul a fost stabilit pe 23 mai și Liu Xiaobo, încarcerat timp de opt ani, a fost după cîteva zile eliberat condiționat, a afirmat avocatul său Mo Shaoping.

Veteran al disidenței chineze, Liu 'primește îngrijiri medicale la spitalul din Shenyang (în provincia Liaoning, nord-est)', a precizat el.

Liu Xiaobo, în prezent în vîrstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru 'subminare', după ce a coredactat un text, Charta 08, privind respectarea drepturilor omului și introducerea alegerilor în China.

El a primit în 2010 premiul Nobel pentru Pace în timp ce afla în închisoare, o decizie care a provocat furia Beijingului. În absența sa, premiul i-a fost oferit în mod simbolic pe 10 decembrie 2010 la Oslo, scriitorul fiind reprezentat de un scaun gol.


Singurul laureat al Premiului Nobel încarcerat la nivel mondial, Liu Xiaobo a devenit un simbol stînjenitor pentru regimul comunist de la Beijing. Washingtonul și Uniunea Europeană, alături de numeroase state occidentale, au cerut eliberarea sa, la unison cu o vastă mobilizare internațională.

După anunțul eliberării sale din închisoare, susținătorii lui Liu Xiaobo și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea lui de sănătate și au cerut eliberarea sa necondiționată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?