Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Savanții: America de Sud reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană

27 iun. 2017,, 02:30   Externe
2540 0

Organizația de cercetare din New York EcoHealth Alliance a alcătuit „harta amenințării globale“, pe care America Latină este prezentată ca teren potențial de reproducere a virușilor care pe viitor amenință sănătatea întregii omeniri.

Cercetătorii EcoHealth Alliance au studiat mamiferele și virușii pe care-i transmit aceștia, precum și contactele acestor animale cu omul.

În raportul său, ei subliniază că cea mai serioasă potențială amenințare o reprezintă liliecii.

Oamenii de știință speră ca datele colectate de către ei ar putea fi folosite pentru prevenirea noilor epidemii de SIDA, Ebola sau gripă.

Este cunoscut faptul că unele dintre cele mai periculoase infecții i-au fost transmise omului de la animale. Cauza unuia dintre cele mai grave focare ale Ebolei, pare să fi devenit liliecii, iar virusul HIV i-a fost transmis omului de la cimpanzei.


Experții EcoHealth Aliance au acum o sarcină foarte dificilă: de a prezice unde se va produce următoarea epidemie. De aceea oamenii de știință au folosit informațiile primite pentru a umple golurile cunoștințelor sale. Ei au vrut să clarifice ce specii de mamifere, putătoare de viruși, pot să le transmită omului.

În lucrarea lor, publicată în revista Nature, au fost numite 17 infecții zoonotice, pe care le pot transmite toate tipurile de lilieci, purtători a 10 dintre acestea sînt potențial, fără excepție, toate primatele și rozătoarele.

După aceasta specialiștii au aplicat pe hartă arealurile habitatelor acestor specii și a infecțiilor, pe care acestea le pot transmite, pentru a identifica cele mai periculoase zone.

S-a dovedit faptul că amenințarea din partea rozătoarelor este globală, focarul principal însă se află totuși în America de Sud.

„Potențialele puncte fierbinți sînt diferite pentru diverse grupuri de mamifere, în diferite părți ale globului, însă amenințarea reprezentată de lilieci este mult mai mare față de celelalte“, a povestit BBC-ului co-autorul studiului, Dr. Kevin Olival.

Autorii studiului speră că hărțile alcătuite de ei vor ajuta întreaga lume să se pregătească mai bine pentru următoarea epidemie.

„Mesajul nostru principal este că aceste epidemii provin din impactul pe care-l are omul asupra mediului - adaugă Dr. Olival - Răspunsul nostru: e nevoie de a minimiza contactul nostru cu natura sălbatică, renunțînd la vînătoare și distrugerea habitatului faunei sălbatice“.

„Deși cele mai multe pandemii sînt zoonotice, majoritatea infecțiilor zoonotice nu provoacă pandemie - explica James Lloyd-Smith de la Universitatea de la Los Angeles, California. – Astfel de previziuni cel mai bine ar fi să fie utilizate pentru a identifica domeniilor prioritare de cercetare și monitorizare a virușilor, și nu pentru elaborarea principiilor generale ale politicii“.

Între timp, EcoHealth Aliance are trasat un nou scop: studierea păsărilor ca o altă sursă de infecții zoonotice, precum gripa aviară.

În acest scop ei au trebuit să studieze toți cei 586 de viruși cunoscuți, cu care pot fi contaminate 754 de specii de mamifere. Dintre acestea 188 de infecții zoonoze, adică de acelea care pot infecta oamenii și alte mamifere.

Unele specii au fost studiate în detaliu, altele au fost practic ignorate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?