X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Candu: Al doilea raport Kroll ar putea fi prezentat în octombrie-noiembrie

26 iun. 2017,, 14:30   Politică
3538 4

Al doilea raport al agenţiei de detectivi Kroll (SUA) şi "Steptoe & Johnson" cel mai probabil va fi prezentat în octombrie-noiembrie 2017.

Prognoza a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune privat.

Potrivit spicherului, deocamdată nu există o poziţie şi o decizie clară în această privinţă.

„Avînd în vedere că în fiecare zi vin informaţii noi, cu detalii despre furtul banilor de la cele trei bănci, ar fi logic ca raportul să fie prezentat la toamnă, cînd tabloul general al fraudei va fi mai clar, iar acum trebuie să ne concentrăm pe acţiuni concrete de identificare a locului unde se află banii peste hotare", a menţionat Candu.

El şi-a exprimat satisfacţia în privinţa evoluţiei investigaţiei, remarcînd că valoarea nominală a bunurilor puse sub sechestru în Moldova depăşeşte 1 miliard de lei, iar valoarea lor de piaţă va fi mai mare de 3-3,5 miliarde de lei.

„Acum este foarte important să desfăşurăm toate procedurile necesare, ca să avem posibilitatea legală să vindem aceste active şi să recuperăm datoriile celor trei bănci", a spus Candu.

Referindu-se la tragerea la răspundere a celor vinovaţi de furtul banilor, Candu a recunoscut că sentinţa de condamnare a omului de afaceri Ilan Şor la 7,5 ani de închisoare a fost pentru el "o surpriză".

„După ce acuzarea a cerut 19 ani, instanţa i-a dat numai 7,5 ani. Trebuie să aşteptăm publicarea hotărîrii de judecată, unde trebuie să scrie motivul pentru care judecătorii au decis astfel. Cred că procurorii vor contesta hotărîrea instanţei primare", a remarcat el.

În ultima notă informativă oferită Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de Kroll şi "Steptoe & Johnson" se menţionează că în frauda de la Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) şi Unibank SA (UB) au fost implicate un grup de companii (75), care au acţionat concertat şi aveau legătură cu Ilan Şor. Aceste companii au primit de la cele trei bănci volume semnificative de credite, fonduri care au fost transferate pe conturile bancare deschise în Letonia. Marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în zone off-shore, precum Belize şi Panama.

În urma acestui proces complex de spălare a banilor, majoritatea fondurilor au fost redirecţionate în Republica Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile şi pentru a permite creşterea portofoliului de credit, în timp ce suma de aproximativ $600 mil. a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicţii.

Frauda respectivă a avut la bază un mecanism complex de spălare a banilor pentru a asigura continuitatea procesului de creditare. Lichiditatea a fost gestionată şi coordonată între cele trei bănci din Republica Moldova prin multiple depozite interbancare, fiind înregistrate garanţii false în bilanţurile zilnice prezentate BNM şi stabilit un descoperit de cont (overdraft) fals în registrele contabile pentru a permite continuarea procesului de creditare. Comitetele de creditare din cadrul băncilor au fost conturnate, iar creditele au fost aprobate de către consiliile de administraţie ale băncilor controlate de "Grupul Shor".

Sumele depistate pînă în prezent au fost urmărite pe conturi din multiple jurisdicţii, în mare parte la alte bănci din Republica Moldova, în afara celor trei bănci implicate ($185 mil.), Cipru ($63 mil.), China şi Hong Kong ($61 mil.) şi Elveţia ($23 mil.). Aproximativ $200 milioane au fost transferate pe conturile mai multor bănci din Letonia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?