X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Zi memorabilă, marcată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare (VIDEO, FOTO)

23 iun. 2017,, 18:20   Societate
3371 4

De Ziua Suveranității Comunitatea Patriotică a depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Ceremonia de depunere a florilor și mitingul cu ocazia Zilei Suveranității s-au desfășurat în centrul Chișinăului vineri, 23 iunie, fiind organizate de Mișcarea Tineretului «Urmașii lui Ștefan» și de organizația «Tinerii Iubesc Moldova», informează NOI.md.

Tinerii, care au sosit în centrul Chișinăului de Ziua Suveranității, au depus flori la monumentul ilustrului domnitor moldovean și au participat la mitingul festiv. Participanții au recunoscut că în urmă cu exact 27 ani a fost făcut primul pas important spre independența Republicii Moldova, poporul moldovenesc obținînd posibilitatea de a-și apăra propriile interese, care constau în asigurarea dreptului la viață într-o țară liberă cu valori de stat.

Președintele Mișcării Tineretului «Urmașii lui Ștefan» Dumitru Roibu a explicat semnificația acestei zile pentru Moldova. „Semnarea Declarației, la 27 iunie 1990, a demonstrat că Republica Moldova este un stat suveran, iar poporul este adevăratul proprietar al acestor pămînturi, la care nimeni nu are dreptul să pretindă. Este imposibil de supraestimat importanța Declarației de Suveranitate. Dacă Declarația de Independență are un caracter politic, atunci Declarația de Suveranitate este un document juridic. Acesta a oferit dreptul Republicii Moldova, rămînînd concomitent în cadrul Uniunii Sovietice, să aplice legile numai în cazul ratificării acestora. Este foarte bine că la acea etapă deputații moldoveni și-au înțeles rolul în formarea și dezvoltarea statalității și suveranității Republicii Moldova”, a menționat activistul social.


Tinerilor le-a fost exprimată recunoștința pentru participare la evenimentul comemorativ. „Pentru noi, adoptarea Declarației de Suveranitate este o chestiune de mîndrie. Din anul 1990 au trecut 27 de ani, iar către această „vîrstă“ are loc formarea unor astfel de noțiuni ca dragostea față de Patrie, patriotismul în rîndul tinerilor și multe altele. Din păcate, autoritățile au ignorat acest eveniment și au decis să nu-și demonstreze în mod public sentimentele față de acest eveniment. Aș dori să-i mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru că ați participat la ceremonia de depunere a florilor. Vă doresc tuturor prosperitate, sănătate, precum și realizarea planurilor voastre, deoarece Moldova are nevoie de oameni tineri, cu puternic simț patriotic și care apreciază tradițiile și valorile naționale”, s-a adresat audienței Dumitru Roibu.

De menționat că Declarația de Suveranitate a fost adoptată la 23 iunie 1990, de către Sovietul Suprem al RSS Moldovenești. În Declarație a fost proclamată supremația legilor locale asupra acelora luate la nivelul întregii uniuni, fiind definit, de asemenea, conceptul de cetățenie moldovenească și stabilit statutul unui stat unitar și indivizibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?