X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Relocarea a două agenții UE după Brexit ar putea dezavantaja România

23 iun. 2017,, 21:00   Externe
1672 0

Decizia Uniunii Europene privind relocarea a două agenții comunitare importante care vor trebui să părăsească Marea Britanie după Brexit a fost amînată pînă în noiembrie.

Pentru a le oferi liderilor timp să discute această chestiune sensibilă, conform unui document obținut de publicația POLITICO, noua versiune putînd fi în dezavantajul unor țări precum Bulgaria, România, Croația, Cipru sau Slovacia, care își doresc găzduirea uneia dintre instituții.

Amînarea le oferă timp liderilor din UE să discute la summitul din octombrie despre relocarea Autorității Bancare Europene (EBA) și Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care au sediul la Londra.

Decizia finală va fi luată prin vot "în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie" și, ulterior, aprobată de liderii din UE, conform ultimei variante a criteriilor pentru relocarea agențiilor, document care a circulat joi printre oficiali la summitul european de la Bruxelles.

Versiunea precedentă nu le oferea liderilor din UE șansa de a se implica în dezbatere, un semn privind puternica încărcătură politică a discuțiilor.


Mai multe țări din UE sînt în cursa pentru a primi cele două agenții, state din Europa de Est și Balcani insistînd că este rîndul lor să găzduiască o astfel de instituție.

Franța și Germania concurează pentru ambele agenții, deși documentul UE spune că o țară nu poate găzdui ambele instituții.

În documentul de 23 de pagini în care sînt stabilite criteriile pentru găzduirea agențiilor UE, datat 22 iunie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au modificat procesul de luare a deciziei, astfel încît țările candidate cu o infrastructură bună — o clădire corespunzătoare, o agenție națională a medicamentelor care funcționează foarte bine și un aeroport bun — să aibă șanse mai mari.

Noul proces de luare a deciziei ar putea dezavantaja țări precum Bulgaria, România, Croația, Cipru sau Slovacia, care nu găzduiesc în prezent nicio agenție UE, dar care și-au exprimat interesul, notează POLITICO.

Versiunea finală a documentului clarifică faptul că relocarea EBA și EMA din cauza Brexit-ului este o circumstanță excepțională și "nu constituie un precedent pentru amplasarea agențiilor în viitor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?