Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mesajul dur adresat Chișinăului de cel mai mare partid european

23 iun. 2017,, 12:26   Politică
2156 3

Autoritățile moldovene trebuie să respecte avizul Comisiei de la Veneția și să-și retragă proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral.

Poziția aparține Partidului Popular European (EPP), unul dintre cele mai mari partide reprezentate în Parlamentul European, citat de NOI.md.

Liderul formațiunii, Joseph Daul, a declarat că salută în totalitate analiza independentă a Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova.

„Concluziile Comisiei de la Veneția confirmă în mod clar convingerile și preocupările PPE cu privire la gravitatea propunerii comune a Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor de a modifica legislația electorală. Sistemul electoral propus ar presupune un risc înalt legat de influențarea candidaților de diverse cercuri interese. Ar presupune și o reprezentare slabă a minorităților și a femeilor, și o reprezentare disproporționată, în special în ceea ce privește comunitatea diasporei. Comisia de la Veneția afirmă în mod clar că o astfel de schimbare este inoportună”, se arată în declarația lui Joseph Daul.

Liderul Partidului Popular European atenționează autoritățile de la Chișinău că ar putea rata finanțarea din partea UE în cazul în care nu vor retrage proiectul de lege respectiv.


„Dacă PD și PSRM continuă să ignore recomandările Comisiei de la Veneția, PPE va depune toate eforturile pentru a se asigura că alocarea fondurilor UE este amînată pînă cînd autoritățile vor retrage legea”, se mai precizează în declarația lui Daul.

„Combaterea corupției, punerea în aplicare a statului de drept și reformarea sistemului judiciar sunt cîteva dintre principalele priorități pe care Guvernul trebuie să-și concentreze eforturile pentru a aduce rezultate tangibile poporului moldovean, și nu o nouă lege electorală menită să mențină puterea PD și PSRM”, concluzionează liderul PPE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?