X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O corporație chineză va investi în Moldova

24 iun. 2017,, 12:01   Economie
2493 1

Corporația de inginerie energetică chineză „Sinotec” se arată interesată în realizarea proiectelor investiționale în Moldova în domeniul energeticii, în special, pentru producția de panouri fotovoltaice și dezvoltarea energiei regenerabile, precum și în sfera infrastructurii și complexului agroindustrial.

Ea intenționează să construiască în țara noastră un parc industrial.

Acest fapt a fost menționat de către președintele Corporației, Zhu Haixing, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, relatează NOI.md.

Zhu Haixing a menționat că Compania „Sinomec” a decis să iasă pe piața moldovenească după ce a efectuat analiza facilităților fiscale, economice, vamale și a altor înlesniri oferite de autoritățile Moldovei investitorilor străini, precum și ținînd cont de amplasarea geografică foarte avantajoasă a țării noastre, care poate deveni o punte de legătură între China și piața UE.

Zhu Haixing a menționat că „Sinomec” intenționează să construiască în Moldova un parc industrial pentru producția de panouri fotovoltaice și accesorii pentru instalarea parcurilor de acest gen, producerea energiei din surse regenerabile etc.


El a specificat că compania chineză deja are experiență în realizarea unor astfel de proiecte investiționale în Belarus (investiții în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari) și Vietnam (105 milioane de dolari), ceea ce contribuie nu numai la crearea locurilor de muncă noi, dar și la creșterea veniturilor bugetare, majorarea exporturilor etc.

Octavian Calmîc a salutat decizia Companiei „Sinomec” de a ieși pe piața moldovenească cu proiecte investiționale de proporții, ceea ce iarăși demonstrează că măsurile adoptate de autoritățile Moldovei pentru crearea unor condiții atractive pentru business în țară și străinătate dau roade, piața noastră devine din ce în ce mai atractivă pentru capitalul străin, iar Moldova a devenit o punte între piața europeană și asiatică.

„Mai mult, interesul tot mai mare al companiilor chineze față de piața moldovenească ne demonstrează că relațiile comercial-economice dintre China și Republica Moldova au un trend ascensiv, care deschide noi oportunități de colaborare bilaterală pe toate dimensiunile”, a specificat ministrul Economiei.

Părțile au coordonat un șir de măsuri ce urmează să fie adoptate în viitorul apropiat pentru a face posibilă trecerea la procedurile practice pentru inițierea și implementarea proiectelor investiționale. Pe lîngă aceasta, s-a adoptat decizia de a examina posibilitatea construcției de către compania chineză pînă la finele acestui an în Moldova a unui parc industrial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?