Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

MTIC se va axa pe dezvoltarea ecosistemului pentru inovare digitală

24 iun. 2017,, 11:00   Economie
2223 0

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a lansat procesul de elaborare a unui nou document de politici pentru dezvoltarea industriei IT – Strategia de dezvoltare a ecosistemului pentru inovare digitală şi susţinere a startupurilor. Prima şedinţă a grupului de lucru al ministerului a avut loc miercuri, fiind prezidată de viceministrul Vitalie Tarlev.


Surse din cadrul Ministerului au relatat că documentul vine să continue eforturile Guvernului pentru dezvoltarea sectorului IT, după ce Strategia pentru dezvoltarea competitivităţii industriei IT, aprobată în anul 2015, a fost în mare parte realizată. Acest fapt a fost constatat public de către prim-ministrul Pavel Filip la deschiderea Centrului de excelenţă în domeniul IT din Moldova – Tekwill, în luna martie.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că acţiunile întreprinse de Minister pînă în prezent sînt globale şi eficiente, însă trebuie îmbunătăţit cadrul instituţional şi legislativ pentru a sprijini dezvoltarea permanentă a tehnologiilor informaţionale şi pentru a asigura rate ridicate de supravieţuire a companiilor IT noi create în ţară.

Vitalie Tarlev a constatat că industria IT înregistrează o creştere constantă, în special ca efect al acţiunilor deja realizate. Astfel, doar în 2016 creşterea sectorului s-a dublat. Dar cota sectorului IT nu este încă pe atît de semnificativă, deşi interesul investitorilor este unul foarte mare.

"De aceea, este nevoie de un nou impuls, de un nou set de acţiuni, pentru a realiza obiectivul de consolidare a sectorului IT şi oferirea companiilor IT a şanselor reale de creştere şi dezvoltare aici, în ţară", a specificat viceministrul.

Actualmente piaţa internă a produselor software constituie $22 mil., iar valoarea produselor software exportate este de $79 mil. În Republica Moldova sînt înregistrate peste 400 de companii IT active, cu un număr de circa 10 mii de angajaţi. În 2016 volumul total al vînzărilor în sectorul IT şi comunicaţii a depăşit cifra de 10 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?