Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Administrația Aeroportului Chișinău dezminte informația despre risc de terorism

21 iun. 2017,, 18:30   Societate
2887 0

În legătură cu vehicularea în mass-media din Republica Moldova a informației privind existența unui pretins risc de terorism în Aeroportul Internațional Chișinău, urmare a unor breșe în sistemul de securitate, cu referire la o anumită notă informativă al Serviciului Vamal, Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu următoarele precizări:

În Republica Moldova, unica instituție abilitată cu competențe în domeniul securității aviației civile la nivel național este Autoritatea Aeronautică Civilă, care se ghidează de politicile elaborate în acest sens de Conferința Europeană a Aviației Civile (CEAC) și monitorizată de Organizația Internațională a Aviației Civile (OACI).

AAC asigură supravegherea continuă a infrastructurii aeroportuare, dar și a procedurilor aplicate de toate instituțiile statului responsabile pentru asigurarea securității aeronautice atât la sol cât și în zbor, conform Programului naţional de control al calităţii în domeniul securităţii aeronautice.

Conformarea statului Republica Moldova în general, și a Aeroportului Internațional Chișinău în particular normelor internaționale din domeniu este confirmată periodic de un audit extern, efectuat de către CEAC și OACI.


Astfel, conform celui mai recent audit al CEAC/OACI, care a avut loc în ianuarie 2017, nu au fost depistate astfel de breșe, fiind constatată corespunderea cu standardele internaționale impuse în mod obligatoriu Republica Moldova ca stat membru al CEAC și OACI.

UNIMEIDA amintește că Serviciul Vamal al Moldovei susține că consecutivitatea cu care sunt efectuate controalele la ieșire din țară de către organele specializate, în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, contravine standardelor internaționale de securitate și practicii europene. „Ordinea cronologică actuală a controalelor la ieșire din țară duce la apariția a numeroase dificultăți și problem”. Astfel nu este asigurată securitatea locului (zona sterilă) de amplasare a organelor de control, unde se efectuează controlul pasagerilor și bagajelor (deoarece controlul de securitate este amplasat după controlul de frontieră și controlul vamal), "fapt ce poate genera acte de terorism în locația respectivă", afirmă autoritatea vamală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?