X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Krasnoselski: Nu tuturor le este pe plac că în Transnistria nu răsună focuri de armă

21 iun. 2017,, 18:20   Politică
3164 2

Operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru sub auspiciile Rusiei și-a demonstrat viabilitatea.

Procesul de reglementare transnistreană ar trebui să aibă loc în format de negocieri, fiind totodată menținut mecanismul actual de menținere a păcii. Declarația a fost făcută în interviul acordat publicației „Parlamentskaia gazeta“ de către președintele Transnistriei Vadim Krasnoselski, informează NOI.md

Evenimentele de acum 25 de ani de pe malul stîng al rîului Nistru, potrivit spuselor lui Krasnoselski, încă nu au primit statut legal în Republica Moldova. „Din păcate, pînă în prezent nu a fost efectuată evaluarea juridică a omorîrii transnistrenilor în anul 1992. Mamelor și văduvelor transnistrene nimeni nu le-a prezentat scuze. Despre careva compensații nici nu mai vorbesc. În plus, despre ce putem discuta, dacă partea moldovenească nu și-a învățat lecția, în urma acelor evenimente? De aceea, în prezent nici nu există temeiuri pentru vreo reconciliere“, a spus conducătorul Transnistriei.

El a declarat drept inacceptabilă blocarea activității Comisiei Unificate de Control (CUC), cu participarea obligatorie a Rusiei. „O perioadă îndelungată de timp activitatea CUC a fost blocată de partea moldovenească. La începutul acestui an, am avut o întîlnire cu Președintele Republicii Moldova Igor Dodon. Am reușit să deblocăm situația, Comisia reluîndu-și activitatea. Operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru sub auspiciile Rusiei și-a demonstrat, în mod clar, viabilitatea, căci în acest răstimp, de 25 de ani, nu a murit nimeni aflîndu-se în serviciul militar, niciun pacificator și niciun observator militar, de aceea e și natural că în prezent poporul nostru nu vede vreo alternativă a acestei misiuni de succes. E posibil că nu tuturor le place că în Transnistria nu răsună focuri de armă și nu mor oameni. Acest lucru se întîmplă, exclusiv, datorită soldatului rus“, a menționat Vadim Krasnoselski.


Președintele nerecunoscutei republici a comentat, de asemenea, decizia recentă a Curții Constituționale a Republicii Moldova cu privire la ilegalitatea prezenței „forțelor de ocupație“ pe malul stîng al Nistrului. „Aceasta este o declarație foarte periculoasă, care cred eu, le este însă foarte convenabilă unor politicieni de la Chișinău. Din „lupta“ cu „tancurile rusești“ pot fi obținute, probabil, dividende politice bune. Subliniez însă că fără a fi luat în considerare punctul de vedere al Transnistriei nimeni nu are dreptul s[ decidă soarta actualei misiuni de menținere a păcii. Poziția noastră rămîne neclintită: continuarea negocierilor în orice format cu concomitenta menținere a mecanismului actual de menținere a păcii. Numai în acest mod vom putea păstra pacea în țara noastră”, a rezumat conlocutorul publicației „Parlamentskaia gazeta“.

Vă reamintim că Curtea Constituțională a adoptat la 2 mai decizia referitor la neconstituționalitatea prezenței trupelor rusești în Transnistria. Judecătorii Curții Constituționale au menționat că „aproximativ 11% din teritoriul Republicii Moldova se află “sub ocupația forțelor armate rusești“. În Decizie este, de asemenea, indicat faptul că Moldova este o țară neutră și că principiul neutralității nu contravine Constituției și legislației Republicii Moldova. Decizia a stîrnit criticile reprezentanților oficiali ai Kremlinului. Astfel, reprezentantul special al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei pentru misiuni speciale Serghei Gubarev a declarat că decizia în cauză „nu duce în mod evident la îmbunătățirea situației în regiune“. El a făcut Tiraspolului promisiunea că autoritățile Rusiei nu vor revizui statutul forțelor de menținere a păcii în regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?