X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon pune patru condiții pentru votarea sistemului mixt

21 iun. 2017,, 09:30   Politică
5459 6

Igor Dodon anunţă în ce caz nu ar susține modificarea sistemului electoral.

În cadrul emisiunii „Accentul personal” de la postul de televiziune AccentTV de ieri, șeful statului a declarat că sunt patru condiții importante în proiectul de modificare a sistemului electoral, fără care această inițiativă nu poate fi susținută: păstrarea pragului de reprezentare; un singur tur de scrutin pentru circumscripțiile uninominale; cota de reprezentare în Legislativ pentru regiunea transnistreană și deschiderea secțiilor de votare suplimentare peste hotare.

„Sunt convins că colegii mei din Partidul Socialiștilor vor susține acest proiect, și eu îl voi susține în calitate de președinte, dacă acolo în mod obligatoriu se vor regăsi patru condiții:1) Suntem categoric împotriva micșorării pragului de reprezentare pentru partidele politice. 6% trebuie să fie păstrate. În anul 2014 noi am modificat legislația, majorând pragul de la 4% la 6% și, consider, că acum nu este corect să micșorăm la 2% pentru ca toate partidele mici să ajungă în Parlament;2) Doar un singur tur de scrutin. Mai exact, viitorul deputat este ales în urma unui singur tur. Acea persoană care a obținut cel mai bun rezultat, nu neapărat majoritatea voturilor, el este ales deputat. Această practică se întâlnește în foarte multe țări;3) Asigurarea fotoliilor de deputat pentru Transnistria în Parlament. Nu doar mandate care sunt planificate, însă rămân neocupate din cauza nesoluționării problemei transnistrene;4) Deschiderea secțiilor de votare suplimentare în afara hotarelor. Să oferim posibilitatea diasporei și cetățenilor care lucrează în străinătate mai activ să participe la alegeri. Ne interesează în primul rând Federația Rusă unde avem câteva sute de mii de cetățeni.

Vorbim despre aceste patru condiții. Dacă ele se regăsesc în proiect, noi vom vota în lectura II, dar dacă măcar unul dintre ele nu se va regăsi - noi nu vom vota acest proiect”, a anunțat el.

Igor Dodon a adăugat că alte momente importante ar viza asigurarea unei cote pentru Găgăuzia și alte minorități naționale, precum Taraclia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?