X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Comuniştii din Transnistria cer „stoparea cursului de sărăcire a poporului”

21 iun. 2017,, 13:50   Politică
1911 0

Partidul Comunist din Transnistria (PCT) condamnă acţiunile autorităţilor din regiune de depreciere bruscă a rublei, deoarece "ponderea reală a salariilor şi pensiilor majorităţii populaţiei din Transnistria, precum şi a economiilor lor a scăzut cu 40%".

Despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a partidului în legătură cu "situaţia social-economică în republică şi cu scăderea bruscă a nivelului de trai al cetăţenilor".

Comuniştii amintesc că pe parcursul anului 2016, după venirea la conducere a noului parlament, de la tribuna Sovietului Suprem "mereu se declara că deprecierea rublei este o crimă împotriva poporului Transnistriei, că reţinerea cu 30% a plăţilor pensiilor şi salariilor bugetarilor este o hoţie şi că funcţionarii ce admit aşa ceva nu au dreptul să conducă statul, chiar şi după ce cele 30% au fost restituire oamenilor".

"Şi iată că acum, aceleaşi persoane, care au acuzat guvernarea precedentă de toate necazurile poporului nostru, au legitimat practic retragerea a 40% din veniturile oamenilor. Fără vreo speranţă de recuperare. Astfel, în loc să ia măsuri de stabilizare a cursului rublei transnistrene, conducerea actuală a RMN a ales calea cea scurtă, uitînd de propriile declaraţii din trecut", se menţionează în document.

Autorii atrag atenţia la faptul că, "de obicei, guvernarea actuală pune vina de cele întîmplate pe seama conducerii precedente a ţării. Însă în timpul fostei conduceri, din 2011 pînă în 2016, cursul valutei era stabil şi, prin urmare, veniturile majorităţii populaţiei, erau stabile".

PCT a calificat drept inadmisibilă decizia băncii centrale privind majorarea cursului oficial de la 11,3 la 15 ruble pentru un dolar american, precum şi acţiunile guvernului, orientate spre realizarea deciziei, deoarece acestea "vor duce la agravarea vieţii oamenilor simpli şi nu va contribui la soluţionarea problemelor economice ale statului".

Comuniştii cer "revenirea la cursul anterior al rublei transnistrene, lichidarea neîntîrziată a tuturor datoriilor la plata salariilor şi neadmiterea pe viitor a întîrzierilor de plată a salariilor şi a altor plăţi ale populaţiei".

"Declarăm că sîntem dispuşi să propunem un şir de măsuri concrete pentru redresarea situaţiei şi scoaterea republicii din cea mai profundă criză economică, în care a ajuns în urma acţiunilor greşite ale puterii executive şi legislative ale RMN", subliniază comuniştii transnistreni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?