Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cît de oportună este micșorarea pragului electoral. Opinia unui analist

20 iun. 2017,, 17:00   Politică
3401 3

Cunoscutul analist politic Anatol Țăranu consideră că pragul de 3%, în condițiile unei reforme a sistemului electoral, înseamnă, practic, păstrarea pragului de 6%.

Declarația a fost făcută în contextul anunțului liderului Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, care a spus că vor veni cu o serie de amendamente la proiectul de reformă a sistemului electoral, printre care și micșorarea pragului electoral la 3 sau 4 procente.

Contactat de TRIBUNA, Anatol Țăranu a explicat că, pragul de 3%, în condițiile când numărul de deputați aleși pe liste de partid s-a micșorat cu 50%, înseamnă, practic, păstrarea aceluiași prag de 6%.

„Din acest punct de vedere, micșorarea pragului electoral chiar cu 3% , de la 6% la 3% – de două ori, înseamnă, de fapt, păstrarea pragului care astăzi există. Este absolut evident că nu există intenții serioase de a micșora pragul electoral. Eu cred că, aici, pur și simplu, este nevoie ca la acest capitol să existe o expertiză minuțioasă, dar și calificată încât lucrurile să fie puse la punct, cu adevărat din considerentul micșorării reale a pragului, dar nu din considerentul de PR. Această inițiativă a grupului PPEM, de fapt nu dă foarte mult. În condițiile micșorării de două ori a numărului de deputați aleși pe liste de partid, pragul electoral de 6% înseamnă, de fapt – 12%”, a precizat analistul.

Potrivit lui Țăranu, din acest punct de vedere, e nevoie de o micșorare mult mai considerabilă a pragului electoral, încât, cu adevărat, să fie obținut un rezultat palpabil și real de micșorare a pragului. „Când vorbești de micșorarea cu 1-2% – nimic nu înseamnă. Mai degrabă înseamnă realmente majorarea pragului, dar nu micșorarea”, a mai spus Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?