Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Leancă lansează acuzații dure la adresa FMI și BM

20 iun. 2017,, 12:18   Politică
3729 5

Iurie Leancă regretă comentariile făcute de reprezentanții Fondului Monetar și Băncii Mondiale, privind situația din sistemul bancar din perioada aflării sale în fruntea Guvernului, notează NOI.md.

Politicianul insistă în a afirma că s-a consultat cu instituțiile financiare internaționale înainte de emiterea garanției Guvernului, în urma „furtului miliardului”, informație negată însă de FMI și BM. Leancă a sugerat că, de fapt, cele două instituții „s-au lăsat antrenate în jocuri politice murdare”.

„În ultima vreme s-au lansat din nou o mulțime de minciuni la adresa mea. Îmi pare rău că instituțiile financiare internaționale, care au ajutat și ajută atît de mult Republica Moldova, au avut niște comentarii care sînt ușor interpretabile. Probabil, din greșeală, s-au lăsat antrenate în jocuri politice murdare locale. Poate la mijloc sînt titlurile așa-zisei prese independente, ghidate de niște actori politice care au scopul, deja de doi ani, să mă atace”, a declarat astăzi Leancă.

Fostul premier a reiterat că învinuirile care îi sînt aduse, precum că a adoptat decizia de a emite garanțiile de stat fără a se consulta în prealabil cu experții internaționali, sînt neîntemeiate. El a menționat că a avut discuții regulate la acest subiect cu experții. Potrivit lui, în iunie 2014 o misiune mixtă a FMI și BM a elaborat un raport cu privire la situația financiar-bancară din Moldova, care confirmă spusele sale.

„În analiza efectuată se vorbește despre trei elemente-cheie: primul - fiind bancă de sistem (BEM), statul nu-și putea permite luxul ca această bancă să falimenteze; că nu exista o alternativă viabilă de rezolvare a problemei decît prin oferirea garanțiilor guvernamentale; lipsa unei astfel de decizii ar fi creat un potențial de contaminarea a întregului sistem bancar”, susține Leancă.


El și-a exprimat convingerea că mai devreme sau mai tîrziu întreaga listă a celor care au furat bani din Banca de Economii va fi dezvăluită, și că resursele sustrase vor fi recuperate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?