Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un nou Incubator de afaceri a fost lansat la Călărași

20 iun. 2017,, 14:01   Economie
1984 0

Al zecelea incubator de afaceri în Moldova, construit cu suportul Uniunii Europene, a fost inaugurat la Călăraşi, comunică NOI.md.

La ceremonia oficială au participat viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, seful Secției cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Aneil Singh, reprezentanți ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai mediului de afaceri, organizațiilor obștești și proiectelor internaţionale.

Incubatorul de Afaceri din Călărași are o suprafață totală de aproximativ 2 mii de m2. Aici vor fi găzduite circa 20-26 de companii, care ar putea crea cel puţin 60 de locuri de muncă. Pe moment deja 15 companii au statut de rezident al incubatorului, dintre care 5 vor activa în domeniul producerii (ferestre și uși termopan, confecții din metal forjat, textile cu ornamente brodate, haine pentru copii), iar 10 companii prestează servicii (contabilitate și consultanță în afaceri, imobiliare, call-centru, design și tipar, curierat, cosmetologice, deservire socială).

Incubatorul va acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar companiilor și startup-urilor incubate, va susţine dezvoltarea afacerilor, astfel încît acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate şi autonomie care să le permită funcţionarea eficientă.

Octavian Calmîc a menţionat că incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a businessului, care trebuie să fie preluată şi în alte raioane ale Moldovei, deoarece ele reprezintă o platformă bună pentru idei de creare şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii pe întreg teritoriul țării.

Ministrul Economiei a specificat că deschiderea Incubatorului de Afaceri la Călăraşi corespunde priorităţilor Guvernului Moldovei pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, în special, în localităţile rurale.


„Implementarea proiectului de creare a incubatoarelor de afaceri cu suportul partenerilor noștri din UE ne-a permis nu numai de a susţine antreprenorii din mai multe localităţi ale ţării noastre, dar şi de a diversifica sfera activităţii lor, a le crea tinerilor întreprinzători condiţii pentru instruire şi dezvoltare, a le oferi posibilitatea de a deveni mai competitivi atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă. Ministerul Economiei va susţine în continuare reţeaua de incubatoare de afaceri, inclusiv prin extinderea lor geografică şi în alte raioane ale ţării”, a spus Octavian Calmîc.

Aneil Singh, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Moldova, a menționat că proiectul incubatoarelor de afaceri s-a dovedit a fi unul reușit pentru Moldova, deoarece a contribuit la lansarea mai multor afaceri în diferite sectoare ale economiei naționale, a creat locuri de muncă, a lansat noi servicii și produse pe piața autohtonă. „Sînt sigur că Incubatorul de Afaceri de la Călărași va fi o platformă nu doar pentru inițierea și lansarea unor noi întreprinderi, dar și o punte în procesul de dezvoltare economică a raionului și Moldovei în ansamblu”, a menționat oficialul european.

La rîndul său, Iulia Iabanji, director general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a spus că incubatoarele de afaceri sînt un instrument eficient de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii la etapa de inițiere și penetrare pe piață prin deschiderea a noi locuri de munca și înviorarea economiilor la nivel local.

Pînă în prezent incubatoare de afaceri au fost deschise în oraşele Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sîngerei, Coşniţa, Ceadîr-Lunga, Nisporeni, Cimișlia, care pe parcursul activităţii au găzduit 289 de companii, iar 144 dintre ele au absolvit cu succes perioada de incubare. Prin intermediul incubatoarelor de afaceri au fost create circa 950 de locuri de muncă.

Proiectul de realizare a incubatorului de afaceri de la Călărași se estimează la 8,5 milioane de lei, dintre care circa 850 de mii constituie contribuția Consiliului raional.

Următorul incubator de afaceri se preconizează să fie deschis anul curent la Cahul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?