Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Dodon comentează avizul Comisiei de la Veneția

19 iun. 2017,, 12:17   Politică
8691 19

Proiectul de modificare a sistemului electoral va fi adoptat în următoarele săptămîni, ținînd cont doar de unele propuneri ale Comisiei de la Veneția.

Declarația aparține președintelui Igor Dodon, care a subliniat că schimbarea sistemului electoral este dorită de popor, iar asta este mai presus decît recomandările partenerilor externi.

„Noi singuri ne decidem destinul și viitorul. Da, experții străini pot veni cu propuneri de îmbunătățire și orice propunere care vine pentru îmbunătățire va fi luată în considerare, însă proiectul va fi votat și va fi votat în următoarele săptămîni pentru că asta își dorește poporul”, a comentat Dodon.

Totodată, demnitarul a ținut să precizeze că nu tot ce ne recomandă cei din afara țării este benefic pentru Republica Moldova. „Cîțiva ani în urmă cei din UE ne recomandau să înregistram gay-ii în Moldova”, a spus el.

Referindu-se la avizul negativ al Comisiei asupra celuilalt proiect de lege, care prevede extinderea competențelor președintelui, în vederea dizolvării Parlamentului, Dodon s-a arătat convins că cetățenii au o altă opinie.


„Vom vedea care va fi opinia cetățenilor. Sînt sigur că va fi pozitivă, după care vom găsi o formulă conform practicilor internaționale pentru ca președintele să poată să dizolve Parlamentul, să mergem la anticipate”.

Menționăm că experții Comisiei de la Veneția au publicat zilele trecute avizul asupra proiectului de modificare a sistemului electoral prin trecerea la votul mixt. În aviz se atenționează cu privire la „riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”. Totodată, experții precizează că asemenea schimbări trebuie adoptate printr-un consens larg la nivelul clasei politice. Cu referire la celălalt proiect de lege, experții au declarat că nu recomandă acordarea de împuterniciri suplimentare președintelui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?