X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Candu: Legea privind modificarea sistemului electoral va fi adoptată în această sesiune

19 iun. 2017,, 12:10   Politică
2275 0

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că proiectul de lege de modificare a sistemului electoral al republicii va fi adoptat pînă la sfîrşitul sesiunii parlamentare actuale, care se va încheia la sfîrşitul lunii iulie.

El a menționat acest fapt sîmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susținute la Aeroport, imediat după ce a revenit din Italia, unde a participat la şedinţa Comisiei de la Veneţia.

„Comisia de la Veneţia a stabilit mai multe recomandări tehnico-juridice. Acestea se referă la constituirea circumscripţiilor electorale în ţară, inclusiv în regiunea transnistreană, dar şi peste hotare, reprezentanţa femeilor în Parlament, posibila micşorare a pragului electoral, procedura de finanţare a campaniilor electorale", a spus Candu.

Potrivit lui, experţii Comisiei de la Veneţia s-au pronunţat pentru faptul ca asupra Comisiei Electorale Centrale să nu fie făcute presiuni la formarea circumscripţiilor electorale.

"Pentru aceasta ni s-a recomandat să includem în lege principii clare de formare a circumscripţiilor, pentru a nu pune acest fapt pe seama CEC. Totodată, Comisia de la Veneţia recomandă ca la modificarea sistemului electoral să fie menţinute garanţiile privind promovarea femeilor în politică. Moldova face parte din primele cinci ţări din lume după garanţiile de asigurare a egalităţii de gen. Este foarte important să menţinem aceste prevederi la trecerea la sistemul electoral mixt. Mai sînt şi alte recomandări pe care ne-am angajat să le îndeplinim", a spus spicherul.

El a recunoscut că discuţiile şi avizul Comisiei sînt destul de critice.

„Noi nici nu am aşteptat altceva. Nu am mers la Veneţia ca să luăm medalii, ci am mers să discutăm, să îmbunătăţim proiectul nostru de lege", a subliniat Andrian Candu.

Potrivit lui, Comisia de la Veneţia a mai indicat asupra necesităţii de stabilire a unui consens larg la realizarea reformei sistemului electoral şi nu recomandă desfăşurarea reformei "în condiţiile polarizării societăţii".

„Referitor la consens, la şedinţă Comisiei am discutat acest termen aproape o oră. Consensul este o noţiune relativă, căci nu poate exista o susţinere de 100% a proiectului de lege. În acelaşi timp, considerăm că există un consens. Sondajele arată că peste 60% dintre cetăţeni îşi doresc schimbarea sistemului electoral, pentru reformă au semnat două treimi dintre primari, iar în Parlament proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 74 din 101 deputaţi", a declarat spicherul.

În opinia lui, dacă se va ţine cont de polarizarea societăţii, atunci în ţară nu s-ar mai face nicio reformă.

„Noi ştim că în Republica Moldova tot timpul a existat polarizare. Dacă noi vom căuta un consens larg la elaborarea reformelor şi implementarea lor, atunci înseamnă că în ţară nu ar trebui niciodată să desfăşurăm reforme. Noi deţinem majoritatea în luarea deciziilor. Iar într-o societate democratică deciziile se iau de majoritate", a remarcat Candu.

El a subliniat că "membrii Comisiei de la Veneţia au recunoscut că modificarea sistemului electoral este dreptul şi alegerea suverană a Republicii Moldova".

„Comisia de la Veneţia nu poate impune ţării un sistem electoral sau altul. Ea poate face recomandări pentru îmbunătăţirea proiectului de lege. Noi ne-am luat angajamentul să le implementăm în totalitate", a declarat preşedintele Parlamentului.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, el a declarat că "vor fi organizate dezbateri largi, pentru a îmbunătăţi legea pînă la adoptarea acesteia în lectura a doua".

„Potrivit tuturor recomandărilor, modificările la legea electorală nu trebuie să fie adoptate mai tîrziu de un an pînă la alegeri. Avînd în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc la sfîrşitul anului 2018, ar fi logic ca legea să fie adoptată pînă la sfîrşitul sesiunii parlamentare actuale, adică pînă la sfîrşit de iulie. Vom încerca să facem acest lucru prin respectarea tuturor recomandărilor şi procedurile interne", a spus Andrian Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?