Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Expert: Mesajul Comisiei de la Veneția convine ambelor tabere

19 iun. 2017,, 11:30   Politică
5283 11

După cum era de așteptat, avizul Comisiei de la Veneția a provocat strigăte de triumf în ambele tabere, este de părere analistul politic Nicolae Negru, citat de NOI.md.

Într-un editorial publicat în "Ziarul Național", Negru afirmă că această reacție era de așteptat: și PD, și partidele de opoziție s-au declarat, nu fără motive, satisfăcute de avizul Comisiei de la Veneția în chestiunea schimbării sistemului electoral. În opinia lui, satisfacția PD provine din faptul că poziția Comisiei a fost „diferită de cea din proiectul de raport” publicat de Reuters.

„Acceptînd și promițînd să țină cont de toate recomandările «tehnico-juridice», PD consideră că, de facto, Comisia de la Veneția nu pune piedici schimbării sistemului electoral, recunoscînd că este dreptul suveran al Republicii Moldova să ia o astfel de decizie. Dacă inițial experții considerau că, în condițiile actuale, introducerea sistemului electoral mixt este „nepotrivită”, ulterior ei au găsit că aceasta nu este „recomandabilă” sau „oportună”. E, într-adevăr, o oarecare diferență, dar e greu de spus dacă e dictată de o schimbare de atitudine sau de precizia exprimării”, a explicat Nicolae Negru.

Totuși, spune el, avizul Comisiei, în redacția prezentată publicului îi încurajează pe adversarii sistemului electoral mixt nu mai puțin decît pe adepții acestuia. În opinia analistului, triumful celor din opoziție este alimentat de concluziile Comisiei că reforma propusă de PD și PSRM nu întrunește un „consens larg” și că prezintă „îngrijorări serioase”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului aleși în circumscripții să fie vulnerabili față de influența unor oameni de afaceri.

Nicolae Negru concluzionează că, de fapt, mesajul transmis de Comisia de la Veneția, citit fără patimă, este, în esență, unul neutru, iată de ce convine ambelor tabere.


„PD-ului i se arată clar, fără menajamente, liniile roșii pe care le-a trecut, opoziției i se sugerează că posibilitatea implicării instituțiilor europene în lupta interpartinică din Republica Moldova este limitată, că schimbarea sau menținerea sistemului electoral proporțional depinde de politicienii și cetățenii moldoveni. Și, decît să ne speriem reciproc, am face mai bine să anticipăm posibilele schimbări, ca să nu ne surprindă nepregătiți. Candidații cu bani pot fi bătuți, cu inteligență, dar nu cu isterie panicardă”, conchide Nicolae Negru.

Menționăm că experții Comisiei de la Veneția au publicat zilele trecute avizul asupra proiectului de modificare a sistemului electoral, prin trecerea la votul mixt. În aviz se atenționează cu privire la „riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”. Totodată, experții precizează că asemenea schimbări trebuie adoptate printr-un consens larg la nivelul clasei politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?