Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tineretul patriotic a ascultat o prelegere despre istoria Moldovei (VIDEO)

17 iun. 2017,, 17:00   Societate
5379 6

O lecție deschisă privind bazele istoriei Moldovei a avut loc în cadrul Festivalului Internațional al Tinerilor Moldoveni.

O excursie în istoria de peste 650 de ani ai Moldovei pentru tineri a fost efectuată de către doctorul în științe istorice, fostul vicepremier, Decanul Facultății Relații Internaționale și Științe Politice a Institutului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM), domnul Victor Stepaniuc. Evenimentul a avut loc sîmbătă, 17 iunie , în incinta Casei de Cultură a comunei Tohatin cu susținerea Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Federației de Lupte Naționale „Voievod”, Centrului pentru Cooperării Tineretului și Asociației „YMCA Moldova”, transmite NOI.md.

Importanța studierii istoriei țării a menţionat-o în debutul prelegerii președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan” Dumitru Roibu. El a relatat că organizatorii Festivalului Internațional al Tinerilor Moldoveni au considerat necesară includerea unei prelegeri privind istoria Moldovei, în cadrul căreia „tineretul și-ar putea cunoaște îndeaproape rădăcinile, să afle cine a populat teritoriul țării noastre cîteva sute de ani în urmă și să se convingă de bogăția istoriei plaiului nostru”. „Tema propriei istorii pe parcursul ultimelor decenii era scoasă din spațiul public, încît ar fi de dorit ca acest gol să fie umplut prin familiarizarea tineretului cu diferite puncte de vedere. Este un lucru foarte important, ce poate contribui la creșterea conștiinței naționale în cazul în care noi vom acorda istoriei noastre atenția cuvenită”, și-a exprimat convingerea Dumitru Roibu.


Victor Stepaniuc și-a început prelegerea cu faptul că a recunoscut complexitatea istoriei Moldovei din punct de vedere științific. „Complexitatea constă în faptul că pînă în prezent la noi nu a fost creat un concept unic de studiere a istoriei naționale. Din conștiința poporului nostru, care are o istorie bogată și toate premisele pentru o identitate națională, se dorește excluderea istoriei Moldovei de peste 650 de ani, punerea la îndoială a existenței unor asemenea personalități ilustre ca Ștefan cel Mare, Bogdan I și alții. Or, există un grup întreg de savanți, din care fac parte și ei, care afirmă că Moldova și moldovenii, ce locuiesc aici, există și vor exista. Acest fapt nu trebuie să depindă de situația politică, dorința unor sau altor persoane publice și de tentativele de a influența de peste hotare asupra poporului nostru”, a declarat doctorul în științe istorice.

Cea mai mare responsabilitate pentru reducerea nivelului conștiinței naționale, în opinia istoricului, profesorului IRIM, o poartă politicienii, care au venit la putere după dobîndirea independenței Moldovei. „Autoritățile, din 1990, indiferent de „culoarea” politică, au făcut prea puțin pentru a soluționa problema identității naționale a moldovenilor. Pentru a punte toate punctele pe ”i” în ceastă problemă nu trebuie întreprinse prea multe eforturi. Dacă actualul guvern sau intelectualitatea nu sînt capabili să adopte o soluție rațională, atunci soarta acestei probleme atît de importante trebuie să fie stabilită de popor. Dreptul la identitatea națională și propria istorie se scoate în asemenea cazuri la referendum, așa cum s-a procedat în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, Spania, fostele țări ale Iugoslaviei, sau în Austria după Al Doilea război mondial”, a concis Victor Stepaniuc.

Programul încărcat al Festivalului Internațional al Tinerilor Moldoveni s-a încheiat cu un concert al colectivelor de dansuri și interpreți ai muzicii populare. Evenimentul a avut loc în centrul comunei Tohatin. Partenerii evenimentului sînt – SA „DAAC-Hermes”, Asociația „Iubesc Moldova” , SRL «Harsercom-Prim» și ÎI «Bucuria Copiilor». Parteneri informaționali sînt portalurile NOI.md, moldovenii.md, posturile „Accent TV” și „NTV Moldova”.



1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?