A decis! Sugestiile Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului de vot

A decis! Sugestiile Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului de vot

Comisia de la Veneția și-a făcut publice recomandările privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru Deschide.MD că în textul final nu se menționează nicăieri despre inoportunitatea modificării sistemului electoral, ci doar necesitatea asigurării unui consens larg.

”Acum s-au încheiat dezbaterile Comisiei de la Veneția pe subiectul Republicii Moldova. Legat de schimbarea sistemului electoral, Comisia a menționat trei chestiuni de bază: 

1. Recomandări tehnico-juridice pentru îmbunătățirea proiectului de modificarea a sistemului electoral, recomandări pe care noi ne-am asumat să le implementăm în deplinătate. Ele se referă la formarea circumscripțiilor electorale, la votul din diasporă, la votul cetățenilor din regiunea transnistreană și altele. 

2. Comisia reiterează că sistemului este dreptul suveran al Republicii Moldova.

3. Comisia menționează că în cazul în care nu există consens larg, ei recomandă ca modificarea sistemului să nu aibă loc.

Bineînțeles, noi vom asigura acest consens larg și vom face tot posibilul prin dezbaterile publice pe care le vom continua ca să aprobăm toate recomandările Comisiei de la Veneția. Vreau să menționez că Secretarul General al Consiliului Europei, domnul Jangland, referindu-se și la întrevederile pe care le-a avut la Chișinău, a menționat în cadrul ședinței de miercuri (săptămîna trecută) că el așteaptă ca autoritățile R.Moldova să ia în considerare toate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția, ceea ce noi bineînțeles noi o vom face asumîndu-ne toate angajamentele în acest sens”, a declarat Președintele Parlamentului.  

Întrebat dacă Comisia de la Veneția a stabilit ce presupune noțiunea de ”consens larg”, Andrian Candu a spus că această  sintagmă se apreciază de la caz la caz.

„În cazul Ucrainei, Armeniei și chiar în cazul Moldovei, în opinia sa din 2013, Comisia s-a referit la consensul larg în Parlament. Pe de altă parte, în discuțiile cu noi ei se referă la un larg consens în societate. Luînd în considerație că voința majorității cetățenilor, a partidelor extraparlamentare, a minorităților, a societății civile noi considerăm că există deja un consens destul de larg, dar vom veni cu acțiuni suplimentare pentru a lărgi în continuare acest consens, astfel încît schimbarea sistemului electoral să fie fundamentată și în contextul Comisiei de la Veneția”, a declarat speakerul.  

Știrea se actualizează... 

Și deputatul Sergiu Sîrbu a făcut postare pe facebook despre concluziile experților de la Veneția:

Vom aminti că Agenția Reuters a făcut zilele acestea trimitere la un proiect de aviz al Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Din cele ce s-a scris, experții intenționau să vină cu concluzii privind inoportunitatea modificării a sistemului electoral.  

Cu toate acestea, președintele PD, Vlad Plahotniuc a declarat marți că guvernarea va merge mai departe în demersul său de alegere directă a deputaților, dar va trata cu seriozitate recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată acesta a acuzat opoziția extraparlamentară că se ascunde în spatele unor ONG-uri care au luat în captivitate termenul de „societate civilă".

La rîndul său, vicepreședintele Parlamentului, Iurie leancă, a declarat într-un interviu pentru Deschide.MD că atât europarlamentarii cât și autoritățile de la Chișinău nu vor comenta acest proiect preliminar până nu vor apărea recomandările finale. Între timp, Chișinăul își va pregăti o poziție puternică pe care o va prezenta în fața experților Comisiei de la Veneția și speră că recomandările acestora vor fi formulate doar din punct de vedere juridic și constituțional și nu se vor referi la oportunitatea politică.  

La fel, ținem să precizăm că au fost cîteva voci din Parlamentul European, printre care deputatul Siegfried Mureșan, care au avertizat că în cazul în care nu se va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, UE va suspenda finanțarea de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, Ambasadorii UE au aprobat astăzi un acord încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene. În cele ce urmează Parlamentul și Consiliul vor trebui să adopte decizia fără discuții suplimentare. Decizia necesită o majoritate calificată în cadrul Consiliului, în acord cu Parlamentul, se spune în comunicat.

 

 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu12 comentari

Влад 19 iun. 07:53

Любой ценой удержатся во власти !!! Зачем свою не компетентность показывать Европе, зная что они дают рекомендации а не указания.... Конец уже близок и надо уходить... хорошо чтоб без скандала. Хотя.......

гари 18 iun. 15:30

Самое интересное что если бы для ДПМ и Плахотнюка изм. избирательной системы означало что они не смогут пройти в след. парламент то уверен на 200% они бы кукарекали не стоит менять ее так как ВК не одобряет .
Когда им удобно они говорят что самостоятельная страна а когда нет что зависит от европейской позиции

иван 18 iun. 13:54

Канду и вся Плахотнюковская парламентская сборище точно знают что при нынешной системе выборов им не попасть в парламент и поэтому они и ихние покровители так занервичали и стараются найти лазейку чтобы остаться у власти.

Эдуард 17 iun. 10:57

канду!!!!! что ты делаешь в парламенте.? вас Всех следует заменить Венецианской комиссией.раз безтолковые

Mircea 17 iun. 10:19

Самое важное то что Венецианская комиссия высказалась категорически отрицательно против наделения президента дополнительными полномочиями.
Сказано четко и однозначно. И поскольку решение о референдуме принимается Парламентом,а он обязан учитывать рекомендации ВК то И.Додон будет вынужден или смирится или вызывать на улицу своих сторонников. Однако сторонники то у него в основном не в Кишиневе,а на Севере РМ,в Комрате,в Кишиневе их мизер. Так что придется искать компромисс.

МОЛДОВАНИН 17 iun. 00:02

Правильно!!! Коней, НА ПЕРЕПРАВЕ, не меняют!!! А самое лучшее и верное решение вопроса, РЕФЕРЕНДУМ!!!, то есть мнение и воля народа, а не кучки ночных за.ранцев, самозванцев!!! Других вариантов нет и быть не может.

Eduard 16 iun. 23:50

Если Р.Молдова может сама решить вопрос тогда все на референдум

Alin 16 iun. 21:14

Deci daca Moldova va lua in calcul recomandarile Comisiei de la Venetia atunci se poate deja de implementat cu bine sistemul mixt... este o noutate buna, asta isi doresc majoritatea cetatenilor. Ne convingem in asa pina si in sondajele cumparate de clanul Topa-Lucinschi... chiar si acolo nu au putut falsifica acest fapt, acolo 52% doresc schimbarea sistemului.

Rustin 16 iun. 20:10

Da faptul că 97% vor schimbarea sistemului electoral ăsta nu înseamnă consens larg sau despre ce dracu consens vorbiți?

Boris 16 iun. 20:06

In UE sunt o multime de state cu diferite sisteme electorale, de aia si Comisia de la Venetia maxim cu ce poate interveni, asta-i cu recomandari si nimic mai mult.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load