X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

A decis! Sugestiile Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului de vot

16 iun. 2017,, 17:59   Politică
7555 12

Comisia de la Veneția și-a făcut publice recomandările privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru Deschide.MD că în textul final nu se menționează nicăieri despre inoportunitatea modificării sistemului electoral, ci doar necesitatea asigurării unui consens larg.

”Acum s-au încheiat dezbaterile Comisiei de la Veneția pe subiectul Republicii Moldova. Legat de schimbarea sistemului electoral, Comisia a menționat trei chestiuni de bază:

1. Recomandări tehnico-juridice pentru îmbunătățirea proiectului de modificarea a sistemului electoral, recomandări pe care noi ne-am asumat să le implementăm în deplinătate. Ele se referă la formarea circumscripțiilor electorale, la votul din diasporă, la votul cetățenilor din regiunea transnistreană și altele.

2. Comisia reiterează că sistemului este dreptul suveran al Republicii Moldova.


3. Comisia menționează că în cazul în care nu există consens larg, ei recomandă ca modificarea sistemului să nu aibă loc.

Bineînțeles, noi vom asigura acest consens larg și vom face tot posibilul prin dezbaterile publice pe care le vom continua ca să aprobăm toate recomandările Comisiei de la Veneția. Vreau să menționez că Secretarul General al Consiliului Europei, domnul Jangland, referindu-se și la întrevederile pe care le-a avut la Chișinău, a menționat în cadrul ședinței de miercuri (săptămîna trecută) că el așteaptă ca autoritățile R.Moldova să ia în considerare toate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția, ceea ce noi bineînțeles noi o vom face asumîndu-ne toate angajamentele în acest sens”, a declarat Președintele Parlamentului.

Întrebat dacă Comisia de la Veneția a stabilit ce presupune noțiunea de ”consens larg”, Andrian Candu a spus că această sintagmă se apreciază de la caz la caz.

„În cazul Ucrainei, Armeniei și chiar în cazul Moldovei, în opinia sa din 2013, Comisia s-a referit la consensul larg în Parlament. Pe de altă parte, în discuțiile cu noi ei se referă la un larg consens în societate. Luînd în considerație că voința majorității cetățenilor, a partidelor extraparlamentare, a minorităților, a societății civile noi considerăm că există deja un consens destul de larg, dar vom veni cu acțiuni suplimentare pentru a lărgi în continuare acest consens, astfel încît schimbarea sistemului electoral să fie fundamentată și în contextul Comisiei de la Veneția”, a declarat speakerul.

Știrea se actualizează...

Și deputatul Sergiu Sîrbu a făcut postare pe facebook despre concluziile experților de la Veneția:

Vom aminti că Agenția Reuters a făcut zilele acestea trimitere la un proiect de aviz al Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Din cele ce s-a scris, experții intenționau să vină cu concluzii privind inoportunitatea modificării a sistemului electoral.

Cu toate acestea, președintele PD, Vlad Plahotniuc a declarat marți că guvernarea va merge mai departe în demersul său de alegere directă a deputaților, dar va trata cu seriozitate recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată acesta a acuzat opoziția extraparlamentară că se ascunde în spatele unor ONG-uri care au luat în captivitate termenul de „societate civilă".

La rîndul său, vicepreședintele Parlamentului, Iurie leancă, a declarat într-un interviu pentru Deschide.MD că atât europarlamentarii cât și autoritățile de la Chișinău nu vor comenta acest proiect preliminar până nu vor apărea recomandările finale. Între timp, Chișinăul își va pregăti o poziție puternică pe care o va prezenta în fața experților Comisiei de la Veneția și speră că recomandările acestora vor fi formulate doar din punct de vedere juridic și constituțional și nu se vor referi la oportunitatea politică.

La fel, ținem să precizăm că au fost cîteva voci din Parlamentul European, printre care deputatul Siegfried Mureșan, care au avertizat că în cazul în care nu se va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, UE va suspenda finanțarea de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, Ambasadorii UE au aprobat astăzi un acord încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene. În cele ce urmează Parlamentul și Consiliul vor trebui să adopte decizia fără discuții suplimentare. Decizia necesită o majoritate calificată în cadrul Consiliului, în acord cu Parlamentul, se spune în comunicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?