Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Australia a decretat o amnistie asupra armelor ilegale

17 iun. 2017,, 00:00   Externe
3027 0

Guvernul australian a anunțat vineri o amnistie pentru posesorii de arme de foc ilegale care le predau autorităților, în contextul temerilor de atacuri teroriste și a afluxului de arme ilicite pe continent, relatează AFP.

Este vorba despre prima amnistie națională de acest gen după cea decretată în 1996 după masacrul a 35 de persoane.

Guvernul australian estimează că 260.000 de arme de foc ilegale se află în circulație. În contextul amenințărilor constante a atacurilor teroriste și a unei serii de ciocniri între bande rivale, autoritățile australiene doresc să limiteze riscurile.

"Trăim vremuri în care mediul de securitate națională s-a degradat", a declarat ministrul justiției Michael Keenan. "Din păcate, am constatat, în urma atacurilor teroriste din Australia, că au fost folosite arme ilegale".

"Noi credem că a sosit momentul să punem în aplicare o nouă amnistie pentru a reduce numărul de arme ilegale", a adăugat el.


Douăsprezece atacuri teroriste au fost dejucate în Australia după ridicarea nivelului de alertă în septembrie 2014. Însă cinci atacuri au avut loc, între care o luare recentă de ostatici la Melbourne revendicată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Amnistia va fi în vigoare între 1 iulie și 30 septembrie. Deținătorii de arme de foc ilegale sau care nu mai doresc să le aibă în posesie vor putea să le predea autorităților fără teama de a fi sancționați. În afara amnistiei, ei riscă o amendă de pînă la 280.000 de dolari australieni (189.000 euro) sau 14 ani de închisoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?