X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tulbure, despre numirea lui Tănase drept membru al Comisiei de la Veneția

16 iun. 2017,, 13:30   Politică
6346 8

Desemnarea fostului președintele al CCM Alexandru Tănase în funcția de reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția se înscrie în șirul numirilor stranii din ultima perioadă.

De această părere este politologul Alexei Tulbure, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU, care a comentat pentru NOI.md decizia guvernării. Potrivit lui, principala regulă legată de această numire ține de reputația reprobabilă a lui Alexandru Tănase.

„Decizia este surprinzătoare în sensul că reputația dlui Tănase nu e prea strălucită. În perioada aflării sale la Curtea Constituțională s-au vorbit multe despre implicarea lui în tot felul de lucruri, că a deservit interesele regimului. Eu aș fi preferat să fie un reprezentant în care oamenii au mai multă încredere decît în Tănase. Nu putem fi siguri că el acolo va apăra cauza democrației și a bunei funcționări constituționale. Probabil, cel care controlează Guvernul și instituțiile statului a decis că îi trebuie la Comisia de la Veneția anume o astfel de persoană”, a comentat Tulbure.

Intervievatul a remarcat că în șirul numirilor din ultima perioadă, care trezesc unele semne de întrebare, se înscrie și numirea fostului ministru al Justiției Vitalie Pîrlog în funcția de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor din cadrul Interpolului. „Cum Pîrlog a nimerit la Interpol și conduce o comisie importantă acolo - așa și Tănase. Bine, nu sînt chiar comparabile aceste cazuri, dar un lucru au în comun: aceștia sînt niște oameni care au reputația unor persoane docile, obediente”.

Cu toate acestea, comentatorul politic este de părere că poziția de reprezentant al Moldovei la Comisia de le Veneția nu oferă atît de multe privilegii cum pare la prima vedere.


„Aceasta nu e o sinecură sau un titlu onorific. Reprezentantul Moldovei în această comisie nu stă acolo, ci doar participă periodic la ședințe. Ocupația nu se remunerează de acolo. Această numire nu înseamnă că Tănase va lucra în structurile internaționale, așa cum e de exemplu în cazul judecătorului Moldovei la CEDO. Acela da, primește salariu acolo”, a subliniat Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?