Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Revizuirea formatului operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria, contestată

16 iun. 2017,, 14:47   Politică
3449 2

Adunarea consultativă a primilor deputaţi transnistreni consideră că "formatul actual al operaţiunii de menţinere a păcii trebuie menţinut" şi se pronunţă împotriva oricăror tentative de a-l revizui.

Despre aceasta se menţionează în rezoluţia şedinţei Adunării, la care au participat nu doar deputaţii veterani, ci şi primul preşedinte al Transnistriei, Igor Smirnov, precum şi preşedintele Sovietului Suprem, Alexandr Şcerba.

"Timp de 25 de ani Rusia este un garant de încredere al procesului de negocieri şi al menţinerii păcii şi securităţii", au declarat foştii deputaţi, care au condamnat tentativele "forţelor politice şi structurilor oficiale ale Moldovei de a distruge ceea ce s-a creat".

"Ei consideră că mecanismul actual este unic şi este unul dintre cele mai reuşite din lume, deoarece în toată perioada de aflare pe malurile Nistrului a misiunii pacificatoare sub egida Rusiei, nu s-au produs situaţii de confruntare între părţile conflictuale, situaţia din Zona de Securitate poate fi controlată şi gestionată".

"Propunerile lansate tot mai des de Chişinău în ultimul timp privind schimbarea acestui format şi înlocuirea cu o oarecare misiune civilă poliţienească sînt, cel puţin, inoportune. În primul rînd, pentru că operaţiunea de menţinere a păcii este percepută de către transnistreni drept un mecanism viabil de pace, securitate şi linişte pe malurile Nistrului", a spus consilierul preşedintelui Anna Volkova.

Igor Smirnov şi-a exprimat convingerea că "poporul transnistrean va depăşi greutăţile şi va continua să-şi apere pămîntul".

În ajunul împlinirii unui sfert de secol de la intrarea pacificatorilor ruşi, Transnistria intenţionează să instituie noi distincţii de stat – medaliile jubiliare "25 de ani ai Misiunii de menţinere a păcii în Transnistria" şi "25 de ani de la respingerea agresiunii armate de către apărătorii Transnistriei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?