X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

În Moldova se va desfăşura exerciţiul internaţional „EU Moldex 2017"

16 iun. 2017,, 15:23   Societate
2800 0

În septembrie, în Moldova se va desfăşura un amplu exerciţiu comun de intervenţie în cazul unor dezastre, denumit "EU Moldex 2017".

Surse din cadrul Delegaţiei UE în Moldova au relatat că joi la Chişinău s-a încheiat Conferinţă de planificare pentru pregătirea exerciţiului, care a întrunit experţi din nouă ţări partenere ale programului PPRD East 2 – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi din trei state membre ale UE – Cehia, Danemarca şi România.

În cadrul reuniunii s-a ţinut cont de propunerile fiecărei echipe participante la exerciţiu şi s-a convenit asupra scenariului de bază: un cutremur care a provocat prăbuşirea clădirilor din apropierea oraşului Chişinău şi inundaţii cauzate de ruperea unui baraj. Scenariul prevede şi situaţia unui accident rutier în lanţ, în urma căruia au fost eliminate în mediul înconjurător substanţe periculoase.

Obiectivul exerciţiului "EU Moldex 2017" este de a evalua şi a îmbunătăţi capacitatea echipelor de intervenţie din diferite ţări de a salva vieţi şi a minimiza pierderile cauzate de dezastrele la scară largă.

Programul UE pentru prevenirea, pregătirea şi reacţia la dezastrele naturale şi antropogene (PPRD East 2) are obiectivul de a contribui la pacea, stabilitatea, securitatea şi prosperitatea ţărilor Parteneriatului Estic. Programul este orientat, de asemenea, spre îmbunătăţirea condiţiilor mediului, populaţiei, patrimoniului cultural, resurselor şi infrastructurii regionale, prin consolidarea capacităţii de adaptare, a pregătirii şi a răspunsului ţărilor partenere la dezastrele antropogene şi naturale. Programul este prevăzut pentru o perioadă de patru ani şi are un buget de 5,5 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?