X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert-Grup: Sistemul de salarizare din Moldova este neperformant

16 iun. 2017,, 10:11   Economie
1975 3

Sistemul de salarizare al Republicii Moldova este neperformant, iar reforma sectorului trebuie grăbită de către autorități.

Declarația a fost făcut de către Dumitru Budianschi, director de programe al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, joi 15 iunie, la o conferință de presă la IPN, unde a fost prezentat un studiu în acest sens.

Potrivit lui Dumitru Budianschi, actualul sistem de salarizare din Republica Moldova este complex și confuz. Salarizarea bugetarilor generează inechități sociale și economice și nu asigură instituțiile statului cu personal calificat.

„La noi este așa o practică că oamenii care lucrează în sectorul public trebuie să o facă gratis, cu salarii foarte mici. În sectorul bugetar activează persoane înalt calificate, iar salariile lor sînt la nivelul mediei pe economie”, a menționat Dumitru Budianschi.

Economista Centrului Tatiana Savva a spus că actualul sistemul de salarizare este neatractiv, netransparent, unul discriminatoriul faţă de personalul din sectorul real, în primul rînd pentru tinerii specialiști. „Acesta nu asigură cerințele de bază ale angajatorilor, dar și ale angajaților, din cauza cadrului legal complex. Sînt capacități limitate ale cadrului instituțional de a gestiona sistemul și de a pune sarcini și priorități pentru acesta”, a subliniat Tatiana Savva.

Experții susțin că reforma sistemului de salarizare trebuie să vină cu propuneri de modificări substanțiale, cu o definire clară a principalului actor care poate lua deciziile financiare sistemice. Totodată, se recomandă adaptarea salariilor bugetarilor la realitățile pieței de muncă, atît în termen de cerințe și performanțe, cît și salarizare cu apropierea de salariile sectorului real al economiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?