Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Navalnîi nu are șanse să devină candidat la președinție

15 iun. 2017,, 19:30   Externe
3114 3

Preşedinta CEC a Rusiei, Ella Pamfilova, a declarat că şeful Fondului luptei împotriva corupției, Alexei Navalnîi, practic nu are şanse să se înregistreze drept candidat în alegerile prezidenţiale, din cauza cazierul său judiciar. Ea a spus acest lucru în cadrul unui interviu pentru canalul televizat „Dojdi”.

Totodată, Pamfilova nu a exclus că, „pe neaşteptate se poate produce o minune şi el [Altexei Navalnîi] va găsi o cale de atac”. „Eu în general prefer să nu vorbesc despre Alexei Anatolievici Navalnîi, pentru că pentru mine el este un fel de vacă politică sacră, care e mai bine să nu fie atinsă”, a menţionat ea. „El, probabil, se află în anumite condiţii privilegiate”, a explicat şefa CEC.

Navalnîi „se poziționează într-un anumit fel, iar eu nu-l văd în această poziție, mi-e teamă să nu fiu incorectă”, a spus Pamfilova. Ea a menţionat, de asemenea, că nu are dreptul să-şi expună poziţia față de potenţialii candidaţi, deoarece se află în fruntea unui organ obligat să înregistreze candidaţii.

La începutul lunii mai vicepreşedintele CEC a Rusiei, Nicolai Bulaev, a declarat că, pentru ca Alexei Navalnîi să poată participa la alegerile prezidenţiale în calitate de candidat, el trebuie să atace sentinţa, ca să aibă dreptul electiv pasiv. „O altă modalitate nu există. Va fi o altă decizie – vor fi şi alte acţiuni ale Comisiei Electorale Centrale”, specifica Bulaev.

„Noile termene convenţionale în «dosarul „Kirovles» pentru delapidarea a 16 mil. ruble prin deturnare de fonduri, Alexei Navalnîi şi a doua persoană implicată, Piotr Ofiţerov, le-au primit la începutul lunii februarie. Judecătoria Lenin din Kirov l-a condamnat pe Navalnîi la cinci ani cu suspendare, iar pe Ofiţerov – la patru ani. În mai Judecătoria Regională Kirov a confirmat sentinţa.


Avocatul lui Navalnîi, Vadim Kobzev, declara că clientul lui intenţionează să atace sentinţa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Prima instanţă de judecată, potrivit avocatului, „a ignorat caracterul politic al persecutării” şi „normele dreptului european”. Judecata a refuzat să audieze martorii şi să efectueze expertizele, menţiona el.

În aprilie şeful Navalnîi a comunicat în blogul său că peste 300 de mii de persoane şi-au anunţat disponibilitatea să subscrie pentru susţinerea candidaturii lui în alegeri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?