Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Referendumul pentru Dodon și cel împotriva lui Chirtoacă ar putea fi comasate

15 iun. 2017,, 13:40   Politică
3697 5

Referendumul în sprijinul inițiativelor lansate de Igor Dodon și cel privind demisia lui Dorin Chirtoacă ar putea fi organizate în aceeași zi.

Decizia în cauză va contribui la economisirea mijloacelor bănești pentru organizarea plebiscitului. Acest lucru a fost comunicat în cadrul unui briefing joi, 15 iunie, de către consilierii municipali din partea Partidului Socialist (PSRM), relatează NOI.md.

Referendumul privind demiterea lui Dorin Chirtoacă, inițiat de PSRM, este aproape de a fi înregistrat oficial. Cel puțin, președintele fracțiunii PSRM în cadrul Consiliului municipal Chișinău, Ion Ceban, a asigurat societatea de acest lucru. El a spus că timp de o lună de la începutul activității grupului de inițiativă, au fost colectate circa 80 de mii de semnături ale chișinăuienilor în sprijinul unui referendum privind demiterea primarului general, Dorin Chirtoacă. „Intenționăm să completăm cu semnăturile cetățenilor toate listele alocate de CEC (Comisia Electorală Centrală – nota red.), deși am colectat un număr suficient de semnături. Iar luni, 19 iunie, vom începe verificarea autenticității semnăturilor, după care le vom transmite instanței de judecată pentru aprobare”, a comunicat consilierul municipal.


La un nivel înalt se discută posibilitatea de a organiza în aceeași zi referendumul în susținerea inițiativelor lansate de către președintele Igor Dodon și pe cel pentru demiterea primarului de Chișinău. „Organizarea acestor două plebiscite într-o singură zi va accelera considerabil procesul și va economisi mijloacele pentru organizarea lor. Vă pot asigura că aceste referendumuri vor avea loc în aceeași zi, la 24 septembrie. Din surse personale din anumite structuri am obținut informații exacte cu privire la faptul că situația din anul trecut, cînd organizarea referendumului a fost împiedicată de către avocații primarului, acum nu se va mai repeta și aceasta va avea loc în termenul stabilit. Mai mult decît atît, referendumul va fi unul de succes pentru toți chișinăuienii. Potrivit sondajelor de opinie, aproximativ 70 la sută dintre cetățeni sînt dispuși să voteze pentru demisia primarului. Pot să-i asigur că ei vor putea să-și manifeste voința în cadrul referendumului”, a rezumat Ion Ceban.

Reamintim că colectarea semnăturilor în susținerea inițiativei privind organizarea unui referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă a demarat pe 11 mai, „la kilometrul zero”, vizavi de sediul Primăriei Municipiului Chișinău. Inițiatorii urmau să colecteze timp de 60 de zile semnăturile a cel puțin 10 la sută din locuitorii municipiului Chișinău, adică circa 64 de mii. Obiectivul propus a fost atins în doar 18 zile, deoarece deja la 29 mai numărul minim de anchete cu semnăturile chișinăuienilor a fost colectat.

Reprezentanții apărării lui Dorin Chirtoacă au depus la 18 mai un recurs împotriva hotărîrii Curții de Apel Chișinău, prin care a fost autorizată activitatea grupului de inițiativă și colectarea semnăturilor. Demersul a fost expediat Curții Supreme de Justiție, a cărei decizie, deocamdată, nu se cunoaște.

De menționat că în prezent Chirtoacă se află în arest la domiciliu și temporar este substituit în fotoliul de primar de către viceprimarul Nistor Grozavu. Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai de către ofițerii Centrului Național Anticorupție. Judecătoria Buiucani a adoptat pe 27 mai hotărîrea privind plasarea lui în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. El este suspectat de trafic de influență cînd i-a dat viceprimarului Nistor Grozavu indicații de a semna contractul de construcție și amenajare a parcărilor auto cu plată cu Compania „EME Parkleitsystem GmbH”. Dorin Chirtoacă riscă pînă la șapte ani de închisoare.

Totodată, organizarea unui referendum național consultativ în patru chestiuni este prevăzută de un decret semnat de Igor Dodon la 28 martie. De o atenție sporită se bucură chestiunea ce ține de extinderea drepturilor constituționale ale președintelui la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. De asemenea, șeful statului intenționează să consulte opinia cetățenilor cu privire la anularea proiectului de lege care prevede restituirea de către populație în bugetul de stat a sumei de 1 miliard de dolari, sustrase ilegal din cele trei bănci ale Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?