Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon aminteşte că o parte din România intra în componenţa Principatului Moldovei

15 iun. 2017,, 13:01   Politică
9757 16

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a amintit că în secolul XIX o parte a României actuale era "pămînt moldovenesc".

El a remarcat acest lucru pe pagina sa de Facebook, unde a anunţat că joi dimineaţa, împreună cu consilierii săi, a depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. În această zi se împlinesc 128 de ani de la moartea poetului.

„Marele poet s-a născut pe pămînt moldovenesc, la Botoşani (oraş din nord-estul României - "I."), în 1850, şi la vîrsta de 39 de ani s-a stins din viaţă. Cred că fiecare cetăţean al Republicii Moldova îl cunoaşte pe Eminescu şi opera lui, care este actuală pînă în prezent", a menţionat Igor Dodon.

„Noi ne mîndrim că avem aşa un pămîntean, apreciat la nivel mondial. Fiecare popor are anumite personalităţi cu care se poate mîndri, indiferent de timpul care a trecut de la naşterea sau de la decesul acesteia. Noi, poporul moldav, ne mîndrim cu Mihai Eminescu, geniul literaturii noastre", a punctat preşedintele.

În acelaşi timp, în comentariile la postarea şefului statului, un utilizator a amintit că "Mihai Eminescu este considerat poet naţional al României. Utilizatorul a publicat pe pagina preşedintelui numeroase pasaje din lucrările lui Eminescu unde poetul elogiază România şi scrie că "sîntem români şi punctum".

În ianuarie 2017, în cadrul primei vizite a lui Igor Dodon la Moscova în calitate de şef de stat, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a dăruit o hartă a Principatului Moldovei din secolul al XVIII-lea. Pe hartă, întocmită de cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc, Principatul Moldovei din secolul al XVIII-lea ocupă o parte din teritoriul României şi Ucrainei actuale, iar Transnistria nu făcea parte din teritoriul principatului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?