Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Discuție decisivă la Veneția, asupra votului mixt

14 iun. 2017,, 17:50   Politică
2545 0

Delegația Parlamentului Republicii Moldova a plecat la Veneția unde în zilele următoare se va lua o decizie în privința sistemului electoral mixt care se vrea votat la Chișinău.

Din ea fac parte președintele Parlamentului, Andrian Candu și deputații Valeriu Ghilețchi, Sergiu Sârbu și Vasile Bolea. Valeriu Ghilețchi a declarat pentru Deschide.MD că mâine va avea loc o discuție preliminară cu experții Comisiei de la Veneția, iar vineri va avea loc ședința la care va fi expusă poziția finală.

Deputatul a precizat că delegația moldovenească va avea în jur de 7 minute pentru a-și prezenta toate argumentele în favoarea schimbării sistemului electoral.

Din delegație mai face parte ministrul Justiției, Vladimir Cebotari și consilierul prezidențial Maxim Lebendinschi. Prezența ultimului membru din delegație se explică prin faptul că experții Comisiei de la Veneția vor examina și proiectul de modificare a Constituției semnat de Igor Dodon, privind atribuirea mai multor prerogative șefului statului.

Vom aminti că Agenția Reuters a făcut zilele acestea trimitere la un proiect de aviz al Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Din cele ce s-a scris, experții ar intenționa să vină cu concluzii mai puțin avantajoase pentru inițiativa de modificare a sistemului electoral.


Cu toate acestea, președintele PD, Vlad Plahotniuc a declarat ieri că guvernarea va merge mai departe în demersul său de alegere directă a deputaților, dar va trata cu seriozitate recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată acesta a acuzat opoziția extraparlamentară că se ascunde în spatele unor ONG-uri care au luat în captivitate termenul de „societate civilă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?