X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Reacția Rusiei la acuzațiile de recrutare pe teritoriul Moldovei

13 iun. 2017,, 17:00   Politică
6063 8

Kremlinul a răspuns oficial la acuzațiile aduse diplomaților săi, expulzați din Moldova.

„Vorbărie goală“, neconfirmată de fapte, a numit informația Agenției „Reuters“ ministrul-adjunct al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei Grigori Karasin. Declarația acestuia a fost răspîndită de Agenția ria.ru marți, 13 iunie, transmite NOI.md

Acuzațiile aduse diplomaților ruși de recrutare a cetățenilor de pe teritoriului Moldovei pentru participarea acestora la conflictul militar din sud-estul Ucrainei, au provocat o reacție impetuoasă din partea Ministerului Afacerilor Externe din Rusia. „Este vorbărie absolut goală, cineva intenționat încearcă să tensioneze situația, răspîndind aceste informații, mai ales, că situația internă în Moldova nu este deloc simplă și că are loc confruntarea forțelor politice. De remarcat că persoanele (diplomații, declarați în Moldova persona non grata. - nn) își îndeplineau obligațiile de serviciu directe, desfășurîndu-și activitatea în cadrul contactelor bilaterale pe domeniul militar“, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei Grigori Karasin.


Menționăm că Agenția «Reuters» a răspîndit comunicatul primit din surse proprii, despre faptul că diplomații ruși, expulzați din Moldova, ar fi fost ofițeri din cadrul GRU (Glavnoie razvedîvatelinoie upravlenie - Direcţia Generală de Informaţii – nota red.) sub acoperire și că-i recrutau pe locuitorii țării pentru ca să participe la conflictul din estul Ucrainei. Totodată, Agenția nota că nu dispune de nici o confirmare independentă a informațiilor primite.

De subliniat faptul că scandalul diplomatic a izbucnit după ce cinci angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, pe data de 29 mai, au fost declarați de către autoritățile Moldovei persona non grata. Unul dintre cei vizați e asistentul atașatului militar la Ambasada FR Alexandr Grudin, devenit cunoscut publicului după arestarea fostului deputat Iurie Bolboceanu, care, potrivit versiunii anchetei, i-ar fi transmis cetățeanului rus informații de importanță națională.

Două zile mai tîrziu, pe data de 31 mai Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a făcut publică decizia de a expulza cinci angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Diplomaților li s-a ordonat să părăsească teritoriul Rusiei în termen de trei zile. Președintele Igor Dodon a declarat după aceasta că „relațiile moldo-ruse pentru prima dată în 25 de ani s-au pomenit la un pas de prăpastie“, exprimîndu-și totodată opinia că decizia Guvernului și a majorității parlamentare din Moldova contravine intereselor poporului și președintelui ales de ei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?