Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Reuters: Diplomații ruși expulzați din RM recrutau luptători pentru estul Ucrainei

13 iun. 2017,, 15:41   Politică
5754 11

Serviciul de informații din Republica Moldova crede că cei cinci diplomați ruși expulzați din această țară luna trecută erau spioni care recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei, au declarat marți o sursă guvernamentală și două surse diplomatice pentru Reuters.

Agenția de presă britanică menționează că declarațiile au fost făcute sub rezerva anonimatului ca urmare a faptului că subiectul este unul foarte sensibil.

Reuters amintește că Republica Moldova i-a expulzat cei cinci diplomați ruși la 29 mai, însă nu a explicat decizia, premierul Pavel Filip limitîndu-se doar să comenteze că executivul a avut ''motive întemeiate''.

Potrivit surselor citate, la curent cu cazul, cei cinci au fost expulzați pentru presupusele lor activități ca ofițeri sub acoperire în cadrul agenției de informații militare a Rusiei, GRU. Sursele au declarat că oficialitățile moldovene credeau că rușii recrutau luptători din Găgăuzia (unitate teritorială autonomă cu un statut special din sudul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, vorbitori ai unei limbi turcice — n.r.), care este prorusă și se opune unei apropieri între R.Moldova și Uniunea Europeană.

Sursele citate de Reuters nu au explicat cum anume recrutau cei cinci diplomați ruși luptători, cîți luptători au fost recrutați sau motivele recrutării acestora. Reuters menționează că nu a putut verifica din surse independente acuzațiile cu privire la activitatea celor cinci ruși.


Ministerul Afacerilor de Externe al Rusiei a refuzat să comenteze acuzațiile, iar Ministerul Apărării de la Moscova nu a răspuns solicitărilor de a comenta, precizează Reuters. Întrebată de Reuters dacă cei cinci ruși erau agenți GRU, o purtătoare de cuvînt a MAE de la Chișinău a declarat că erau diplomați și a refuzat să facă alte comentarii.

Serviciile de informații din Republica Moldova cred că luptătorii recrutați din Găgăuzia erau trimiși mai întîi într-o tabără de pregătire paramilitară din Rostov, regiune din sudul Rusiei, potrivit surselor citate, care nu au identificat tabăra. Rusia a folosit cel puțin două tabere militare în Rostov pentru a antrena voluntari pentru conflictul din estul Ucrainei, potrivit dovezilor colectate de Reuters și de mass media ruse, scrie agenția de presă britanică.

Un fost membru al unei unități de artilerie a armatei ruse a declarat pentru Reuters că a văzut circa 200 de oameni în uniformă de camuflaj — însă nu în uniforme ale armatei ruse — staționați într-o tabără din apropierea unei poziții a armatei ruse la poligonul Kuzminski, din Rostov, în 2014, în momentul în care aveau loc ciocniri violente în estul Ucrainei. Această declarație a fost coroborată cu spusele unui membru al unei unități de cazaci — grup paramilitar rus — care a declarat pentru Reuters la începutul lui 2015 că voluntarii care doreau să lupte în Ucraina erau pregătiți împreună cu armata rusă în acea zonă. Potrivit publicației ruse Gazeta.ru, luptătorii care aveau ca destinație estul Ucrainei erau antrenați și la poligonul Kadamovski din Rostov, scrie Reuters.

Cele trei surse au declarat că unele informații cu privire la existența unor găgăuzi care luptă în estul Ucrainei au fost aduse în atenția autorităților moldovene de către serviciul securității de stat al Ucrainei, SBU, care strînge informații despre persoane care luptă alături de rebeli separatiști în estul Ucrainei. Cu ajutorul informațiilor de la SBU, autoritățile moldovene au putut depista, aresta și interoga luptători găgăuzi reveniți de pe cîmpul de luptă, potrivit surselor. Unii dintre aceștia au devenit informatori, potrivit surselor citate. SBU nu a răspuns solicitărilor Reuters de a face comentarii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?