Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Sankt-Petersburgul, gata să deschidă în Găgăuzia o întreprindere mixtă

13 iun. 2017,, 13:52   Economie
2138 1

Oraşul Sankt-Petersburg din Rusia este dispus să deschidă în Găgăuzia o întreprindere mixtă pentru fabricarea produselor agricole conservate şi livrarea lor pe termen lung pe piaţa urbei.

Acest lucru l-a declarat guvernatorul oraşului Sankt-Petersburg, Gheorghi Poltavcenko, rostind un discurs la Comrat în faţa participanţilor la conferinţa privind problemele cooperării între oraşul Sankt-Petersburg şi UTA Găgăuzia, relatează NOI.md.

El a comunicat că problema creării acestei întreprinderi se află la etapa elaborării. În afară de aceasta, există un şir de reprezentanţi ai mediului de afaceri rus care manifestă interes real faţă de livrările de vinuri şi vinuri brute din Găgăuzia la Sankt-Petersburg, iar colegii găgăuzi vor să acceadă pe piaţa capitalei de nord fără mediatori.

Gheorghi Poltavcenko a remarcat nivelul înalt al încrederii reciproce stabilit între Găgăuzia şi Sankt-Petersburg. El a constatat că în ultimii trei ani cooperarea economică şi umanitară între ambele regiuni s-a consolidat realmente.

Guvernatorul oraşului Sankt-Petersburg a specificat că după destrămarea Uniunii Sovietice unele foste republici se confruntă cu anumite dificultăţi în dezvoltarea lor.


„După cum ne-au învăţat strămoşii noştri, trebuie să ajutăm rudele şi apropiaţii noştri. Iar în Găgăuzia locuiesc fraţii noştri, oameni apropiaţi ca spirit, cultură şi credinţă. Noi vorbim aceeaşi limbă”, a spus Gheorghi Poltavcenko.

El a spus că, în afară de relaţiile tradiţionale din sfera umanitară, educaţie, cultură, ocrotirea sănătăţii, s-au creat perspective bune de conlucrare în domeniul economic, gospodăria urbană. „Unul dintre scopurile cooperării noastre este dezvoltarea relaţiilor economico-comerciale. Ele deja funcţionează ţinîndu-se cont de înţelegerile existente între Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, a precizat Gheorghi Poltavcenko.

Totodată, el a menţionat că astăzi s-au creat posibilităţi pentru livrarea producţiei agricole moldoveneşti pe piaţa Rusiei. „Acest fapt este foarte important. Şi Moldova, şi Găgăuzia au sesizat aceste plusuri şi locuitorii oraşului Sankt-Petersburg apreciază la fel de pozitiv aceste momente. Acesta însă este doar începutul, pentru că există direcţii în care trebuie de muncit activ. Acestea sînt problemele GCL, pregătirii apeductelor şi reţelelor de evacuare a apelor reziduale. Cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, noi am convenit că la soluţionarea lor pot participa specialişti ai structurii „Vodokanal” a oraşului Petersburg”, a menţionat guvernatorul.

La rîndul său, Irina Vlah a comunicat că după semnarea în anul 2014 a acordului de parteneriat între Sankt-Petersburg şi Găgăuzia, delegaţia regiunii de zeci de ori a vizitat oraşul Petersburg şi delegaţii ale oraşului au fost de nenumărate ori în autonomie. La Petersburg este deschisă reprezentanţa Găgăuziei.

Irina Vlah a menţionat aparte atenţia pe care Gheorghi Poltavcenko o acordă personal consolidării relaţiilor dintre ambele regiuni. Ea i-a mulţumit lui Gheorghi Poltavcenko pentru donarea de tehnică comunală, ambulanţe, autospeciale de pompieri, pentru organizarea vizitei copiilor din Găgăuzia la Sankt-Petersburg.

Irina Vlah a specificat că Gheorghi Poltavcenko este primul guvernator al oraşului Sankt-Petersburg care vizitează Găgăuzia. „Noi vizităm şi alte regiuni ale Rusiei şi întotdeauna relatăm ce suport ne acordă oraşul Sankt-Petersburg. Noi am vrea ca și alte regiuni să aibă o atitudine la fel de sinceră faţă de Găgăuzia”, a declarat IrinaVlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?