Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Primăria Chişinăului încalcă legea – opinia juristului

29 mai. 2013,, 15:40   Societate
3674 2
Foto: noi.md
Primăria municipiului Chişinău nu execută deciziile instanţei de judecată, încalcă legea şi nici măcar nu ascunde acest fapt. Despre acest lucru a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia "Infotag", juristul companiei ICAP COOP Alimentara, Alina Palii.

Potrivit ei, compania nu urmăreşte niciun scop politic, ci doar informează despre problemele cu care se confruntă mai mulţi agenţi economici atunci cînd au întrevederi cu reprezentanţii Primăriei.

Ea a remarcat că "anul trecut, întreprinderea s-a adresat Primăriei în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie a unei terase pe strada Ştefan cel Mare 67, în luna mai anul trecut, a primit certificatul pentru construcţie, mai tîrziu şi autorizaţia. Toate documentele au fost semnate de către colaboratorii de la Primărie şi, din punct de vedere juridic, sînt valabile".

"În acest an, cînd lucrările de construcţie au fost aproape finalizate, de directorul întreprinderii, Sergiu Lisnic, s-a apropiat şeful cabinetului primarului general, Lilian Carp. Acesta l-a informat pe directorul întreprinderii că trebuie să plătească 50 de mii de euro pentru a putea finaliza în linişte lucrările de construcţie. Atunci cînd a fost refuzat era clar ce urmează să se întîmple. Pe data de 1 aprilie, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a anulat de sine stătător autorizaţia de construcţie. Pe 11 aprilie, directorul companiei a fost informat că trebuie să demoleze toată construcţia şi i s-a pus condiţia că, dacă în termen de trei zile acest lucru nu se va întîmpla, construcţia va fi demolată forţat", a spus jurista.

Ea a mai comunicat că "pe data de 18 aprilie, instanţa de judecată a dispus anularea deciziei lui Dorin Chirtoacă, însă, pe 30 aprilie, primarul a semnat o nouă dispoziţie de demolare. Totodată, aceasta nu a fost prezentată directorului întreprinderii, iar în dimineaţa zilei de 2 mai el a fost pus în faţa faptului împlinit, cînd în faţa construcţiei au venit muncitorii cu tot cu tehnica de demolare".

Potrivit juristei, şi cea de-a doua dispoziţie a primarului a fost contestată în instanţa de judecată, care a dispus repetat suspendarea deciziei pînă la pronunţarea unei hotărîri definitive. Dar, şi de această dată, "colaboratorii Primăriei au ignorat acest fapt. Respectiv, pe data de 28 mai, la obiectul cu pricina au venit muncitorii şi tehnica de demolare. Ei spuneau că au permisiunea ”de sus”. Atunci angajaţii întreprinderii au format un lanţ viu şi nu au permis demolarea construcţiei".

"Colaboratorii Primăriei au declarat deschis că, dacă compania va obţine cîştig de cauză, amenda va fi achitată din bugetul municipal, care este format din contul plătitorilor de impozite şi este prevăzut pentru alte necesităţi", a spus jurista.

Palii a menționat că în toate documentele se specifică clar că terasa va fi edificată din materiale uşoare, care pot fi uşor demontate, însă acest lucru nu costă puţin, iar în acest scop întreprinderea a împrumutat 2 mil. lei din bancă.

De asemenea, jurista şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că posturile de televiziune Publika şi TV 7, care s-au aflat la faţa locului şi au văzut toate actele, au difuzat reportaje părtinitoare, din care reieşea că "compania desfăşoară lucrări de construcţie neautorizate". "Iar acest lucru nu este adevărat", a subliniat jurista.

Reprezentanţii companiei cu exclud că primarul municipiului Chişinău "va semna şi alte dispoziţii cu privire la demolarea construcţiei".

Ei au remarcat că vor continua să se judece cu autoritatea locală pînă nu vor obţine dreptate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?