X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Insolațiile nu se tratează medicamentos!

16 iul. 2021,, 18:30   Mai multe...
5480 0

În perioada verii, oamenii sînt cei mai expuși soarelui și există riscul ca ei să facă insolație.

Potrivit medicului de familie din cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.1, Veronica Trofimov, această boală, cu excepția celor mai grave cazuri, nu are un tratament medicamentos. În acest caz cel mai bine este ca pacientul să fie amplasat într-o odaie răcoroasă și să bea cît mai multe lichide, la anumite intervale de timp.

Totodată, medicul recomandă ca oamenii să evite categoric primblările în aer liber în intervalul orelor 11.00 și 17.00, transmite IPN. Suspecții de insolații apar după ce persoana, în urma expunerii la soare, manifestă cefalee pronunțată, însoțită de vertijuri, grețuri, febră, frisoane, slăbiciuni sau tensiune arterială înaltă.

Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade Celsius, sau chiar peste. Persoana care suferă de insolație este atît de deshidratata încît pielea sa nu mai transpiră, este uscată și caldă la atingere. Acest lucru se întîmplă, deoarece organismul pierde foarte multe lichide si săruri.

Pentru a preveni insolația, medicul de familie recomandă tuturor să ducă un regim sănătos de viață din punct de vedere al alimentației, dar și să se protejeze de soare îmbrăcînd haine albe cît mai vaporoase, cusute din țesături naturale, acoperindu-și capul cu o broboadă sau o căciulă de culoare albă și să bea cît mai multe lichide. „Oamenii trebuie să evite categoric primblările în aer liber în perioada orelor 11.00 și 17.


Cel mai bine în această perioadă să se afle undeva în încăpere aerisită, la răcoare. Cel mai mult au nevoie de o astfel de protecție oamenii de la sate, deoarece în această perioadă este sezonul lucrărilor agricole și cei mai mulți sînt supuși insolației cînd merg pe cîmp. Eu i-aș sfătui să facă o pauză la amiază, iar toate lucrările agricole să le facă de dimineață”, a adăugat Veronica Trofimov.

Pe lîngă evitarea expunerii la soare în orele de vîrf, în cazul insolației, medicul recomandă umezirea corpului, în special a frunții, a membrelor superioare și inferioare. Și în cazul copiilor cel mai important este hidratarea, deoarece, din punct de vedere fiziologic, corpul copiilor se deshidratează foarte repede. Dacă copilul suspecta de insolație,este în stare conștientă, se recomandă ca să i se dea cît mai multe lichide, după care să se adreseze la medic.

Cei mai vulnerabili la insolație sînt oamenii vîrstnici care suferă de probleme cronice de sănătate cum ar fi diabetul, copiii mici, femeile însărcinate, dar și adolescenții, pentru că ei au un statut hormonal mai deosebit. Medicul spune că de la începutul anului a avut doar pacienți cu suspecții de insolație, însă aceste suspecții nu s-au adeverit. Pacienții fie aveau un surmenaj mai mare, cu patologii preexistente, patologii respiratorii, cardiovasculare sau aveau o vîrstă înaintată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?