Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, declarată utilitate publică de interes național

9 iun. 2017,, 17:45   Economie
2933 3

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au fost declarate utilități publice de interes național.

O lege ce prevede exproprierea unor terenuri care vor fi traversate de gazoduct și despăgubirea proprietarilor, a fost adoptată astăzi de Legislativ, notează MOLDPRES.

Proiectul a fost votat în lectură finală de către 64 de deputaţi. Actul prevede că gazoductul, care va avea o lungime de circa 120 kilometri și prin care Chișinăul va primi gaze din România, va trece prin mai multe localități, inclusiv Rădenii Vechi, Todirești, Pîrlița (raionul Ungheni), Tuzara, Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova, Călărași. De asemenea, conducta va trece și prin extravilanul comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și Ghidighici (municipiul Chișinău).

Potrivit documentului, costul de achiziție a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct și cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectați de lucrările de construcție sînt estimate la 600 mii de euro. Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze pe direcția Ungheni – Chișinău, care reprezintă faza a II-a a implementării proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România, cu sistemul de transport de gaze din R. Moldova”, vor demara în viitorul apropiat şi urmează a fi finalizate pînă la finele anului viitor.

Pentru lucrările de proiectare și construcție a gazoductului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții au acordat Republicii Moldova împrumuturi în sumă de 41 milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?