X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Morari condamnă amestecul în actul justiţiei din partea eurodeputatului care îl apără pe Șor

9 iun. 2017,, 16:35   Societate
2851 3

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, îşi exprimă îngrijorarea faţă de ingerinţa unor oficiali europeni în actul justiţiei înfăptuit de instituţiile abilitate din Republica Moldova.

El se referă la scrisoarea semnată recent de europarlamentarul Lorenzo Fontana, în care se atrage atenția asupra faptului că arestarea și limitarea libertății aduc prejudicii nu doar lui Ilan Șor – primarul orașului Orhei, dar și locuitorilor orașului Orhei, care sînt lipsiți de posibilitatea contactului direct cu primarul lor.

Viorel Morari consideră că mesajul lui Fontana are scopul de a face presiune pe anchetă. Și mai grav este faptul că o astfel de scrisoare creează un precedent periculos pentru alte dosare în care figurează bănuiţi aflaţi sub protecţia anumitor "umbrele politice".

„Dacă ne-am conduce după logica domnului europarlamentar, nu ar trebui să reţinem niciun primar sau alt funcţionar ales de oameni pentru că le îngrădim dreptul de a avea contact cu alesul lor. Este îngrijorătoare ingerinţa unor oficiali din afara ţării în actul de justiţie din Republica Moldova, dar avem deplina încredere în instanţele naţionale şi în faptul că acestea nu se vor lasa influenţate de aceste presiuni insidioase. Indiferent de ”recomandările” europarlamentarului, sperăm că magistraţii vor judeca după lege şi după propria conştiinţă, şi nu după convingerile politice ale unor oficiali care îşi pun funcţia în faţă pentru a se face auziţi în alte state", a declarat Viorel Morari pentru Deschide.MD.

Şeful Procuraturii Anticorupţie este convins că afirmaţiile menţionate au depăşit limitele admisibile ale unui discurs public, ţinînd cont de faptul că nu există nici măcar o sentinţă a instanţei de fond în cazul lui Ilan Șor.


„Cu regret, nu este prima dată cînd unii oficiali, a căror opinie nu poate fi ignorată aici, în Republica Moldova, se expun public pe marginea unor dosare penale fără sentinţă definitivă. Acest lucru, în opinia mea, compromite nu dosar credibilitatea actului justiţiei în Republica Moldova, dar şi anumite principii europene spre care tinde ţara noastră", a mai spus Morari.

El a făcut apel atît la adresa oficialilor moldoveni, cît şi a celor din afară să se abţină de la exprimarea unor opinii pe marginea unor anchete în desfăşurare. Totodată, Morari a ţinut le reamintească acestora că atît procurorii, cît şi judecătorii sînt pasibili de pedeapsă în cazul abaterilor de la lege în procesul de instrumentare sau examinare a unui dosar penal.

Partidul ȘOR a primit o scrisoare din partea eurodeputatului Lorenzo Fontana (Grupul Europa Națiunilor și a Libertății) după ce reprezentanții formațiunii au solicitat Parlamentului European să intervină „în situația nejustificată a arestului în privința președintelui Partidului, Ilan Șor".

Șor este învinuit că, în perioada 4-25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală. În fapt, dobîndirea banilor de la Banca de Economii s-ar fi realizat prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Șor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?