Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Deputat: Cooperarea militară dintre Moldova şi România pune statul în pericol

9 iun. 2017,, 15:50   Politică
6200 15

Protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar a fost examinat astăzi la Parlament în mod repetat, comunică NOI.md.

Protocolul a fost supus din nou dezbaterilor parlamentare după ce preşedintele Igor Dodon a refuzat să promulge proiectul de lege şi l-a remis spre reexaminare Parlamentului.

Deputaţii socialişti au atenţionat că ceea ce se propune în acest document contravine Constituţiei Republicii Moldova şi pune în pericol securitatea ţării.

„Acest acord prevede cooperarea în diferite domenii, care pentru statutul de neutralitate al Moldovei sînt periculoase şi dăunătoare. Aceste prevederi trezesc îngrijorări în rîndul ţărilor care nu fac parte din blocul NATO şi vor duce la creşterea tensiunii la nivelul dialogului moldo-transnistrean. Acest acord contravine în mod direct Constituţiei ţării noastre, dar în special principiului neutralităţii permenente. Acest protocol este unul care poate aduce grave consecinţe statului şi pune în pericol securitatea naţională”, a explicat vicepreşedintele Comisiei apărare, deputatul socialist Ghenadie Mitriuc.

Preşedintele Comisiei apărare, deputatul PL Roman Boţan, a precizat, la rîndul său, că obiecţiile expuse de preşedintele Dodon faţă de acest acord sînt neîntemiate, iar Parlamentul urmează să-şi menţină votul iniţial cu privire la ratificarea documentului.


„Curtea Constituţională a stabilit în hotărîrea sa că dreptul neutralităţii nu impune condiţii suplimentare legate de politica externă a statului. Practica şi doctrina internţională nu au împiedicat statele neutre să colaboreze cu autorităţile miliare străine pentu a pregăti măsuri comune de apărare. Comisia califică obiecţiile prezentate de preşedinte ca fiind inoportune şi consideră întemeiată menţinerea deciziei Parlamentului asupra acestei legi. Comisia propune Parlamentului să-şi menţină votul asupra ratificării protocolului de amendare a prezentului acord”, a relatat Boţan.

Întrucît documentul a fost revotat la şedinţa de astăzi a Parlamentului, conform legii şeful statului va fi obligat să-l promulge.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?