Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Scenariu din umbră! Cine va lua locul lui Chirtoacă și al lui Filip

7 iun. 2017,, 14:23   Politică
17697 10

Activismul de care dă dovadă premierul Filip de ceva vreme în vederea soluţionării problemelor capitalei, dar şi perspectiva unor eventuale alegeri anticipate ale Primarului capitalei pe fondul preconizatei reorganizări a Guvernului dau motive pentru diferite presupuneri, iar scenariile posibile nu întîrzie să apară.

Astfel, unul dintre scenarii, care a început deja să fie discutat neoficial prin anumite cercuri, este că Pavel Filip ar putea deveni următorul primar al capitalei, iar la şefia Executivului ar putea veni Vlad Plahotniuc.

De la bun început trebuie menţionat faptul că acţiunile întreprinse de premier în vederea depăşirii consecinţelor calamităţilor naturale din aprilie sau soluţionării problemei evacuării deşeurilor din capitală merită să fie apreciate. Nu se ştie cum ar fi arătat astăzi capitala dacă premierul nu se implica.

Totodată, ştiind că în politica moldovenească nimic nu se întîmplă pur şi simplu, nu putem trece cu vederea anumite „coincidenţe”. În primul rînd, e vorba de faptul că activismul premierului în soluţionarea problemelor capitalei a „coincis” în mod straniu cu vidul de putere ce s-a creat la cîrma Primăriei capitalei după reţinerea primarului, a doi viceprimari, a altor funcţionari de rang înalt din Primărie.

În rîndul al doilea, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că evenimentele de la Primărie au „coincis” cu etapa finală a preconizatei reforme a Guvernului. Puse cap la cap, aceste situaţii ne duc cu gîndul la anumite concluzii, pe care nu putem să nu le examinăm măcar din punct de vedere teoretic.


Anterior, Vlad Plahotniuc declara că premierul Pavel Filip îşi va duce mandatul pînă la capăt, dar întrebarea este: Unde e capătul pe care-l avea în vedere Vlad Plahotniuc? Vom putea spune că acest capăt va fi atunci cînd, spre exemplu, premierul va declara că vrea să candideze la primăria capitalei în caz de alegeri anticipate în Chişinău? Posibil. De ce nu? În acest caz, nu Vlad Plahotniuc i-ar întrerupe mandatul lui Pavel Filip, dorind să-i ia locul în fruntea Guvernului. Pur şi simplu, Pavel Filip va considera că şi-a îndeplinit misiunea în fruntea Executivului şi mai departe va decide să se ocupe de problemele capitalei. Să nu uităm că Pavel Filip a condus timp de mai mulţi ani organizaţia municipală Chişinău a PDM, iar faptul că PDM niciodată nu a avut un rezultat bun în alegerile din capitală ar putea să-l determine să-şi ia acum revanşa.

De asemenea, în ultimul timp, se vorbeşte că, imediat după schimbarea sistemului electoral, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Va putea fi considerat acesta un final de mandat destoinic pentru Pavel Filip? Desigur! De ce nu? Cu atît mai mult dacă alegerile parlamentare anticipate ar avea loc în aceeaşi zi cu alegerile anticipate ale primarului capitalei. Astfel, Pavel Filip ar merge spre Primărie, iar Vlad Plahotniuc – spre Guvern. În acest caz, Vlad Plahotniuc ar putea spune că şi-a ţinut promisiunea ca Pavel Filip să-şi ducă mandatul pînă la final, iar Pavel Filip va putea să se declare mulţumit, căci nu va fi pur şi simplu dat într-o parte de la şefia Guvernului, dar singur îşi va alege calea politică din continuare.

Din cele spuse devine clar că scenariul ce a început să fie discutat neoficial în ultima perioadă şi la care ne-am referit în acest material e unul cît se poate de posibil. Cel puţin, din punct de vedere teoretic. Dar repet: e vorba doar de nişte informaţii neoficiale şi de un exerciţiu de analiză politică. Nimic mai mult.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?