Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dodon cere ca frauda bancară să fie investigată la nivel internațional

7 iun. 2017,, 08:50   Politică
5306 8

Republica Moldova va cere mai multor instanţe internaţionale să investigheze frauda din sistemul bancar moldovenesc în regim de urgenţă, în vederea recuperării a unei sume de 8 miliarde de lei.

Declaraţia a fost făcut de preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, ieri, 6 iunie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), unde a fost discutată delapidarea sistemului bancar, transmite IPN.

Igor Dodon spune că sînt cunoscute statele, care au fost utilizate ca destinaţie sau tranzit, pentru circulaţia sumei respective. „Dacă pînă în luna noiembrie 2017 nu vom începe urmărirea în procedură civilă, atunci nu vom putea să mai mergem pe recuperarea banilor pe această cale. Am decis să urgentăm pe extern procedurile de urmărire, să recomandăm instituţiilor respective ca în regim pe urgenţă, pînă în luna septembrie, cel tîrziu octombrie, aceste proceduri să înceapă. Pe mai multe din aceste cazuri, există termen de prescripţie – noiembrie 2017”, a declarat Igor Dodon.

Şeful statului a mai spus că în cadrul şedinţei CSS a solicitat să fie verificată, suplimentar, implicarea, pe parcursul ultimilor ani, a mai multor factori de decizie în frauda bancară. Este vorba de conducerea BNM, la nivel de vicepreşedinte şi de guvernator. La fel, a fost solicitată informaţia despre posibilitatea de tragere la răspundere a conducerii Guvernului, la diferite etape, cînd au fost luate deciziile prin care a fost prejudiciat statul. „Le-am dat lista persoanelor care consider eu că au fost implicate”, a spus Dodon.

Şeful statului mai spune că a solicitat să se verifice gradul de complicitate a unor bănci comerciale, care cu trei zile înainte de jaful bancar, au transferat cîteva miliarde de lei pe conturile Băncii de Economii. La fel, şi dacă se confirmă informaţia precum că întreprinderile de stat au transferat soldurile sale în lunile octombrie, noiembrie 2014, în Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
„Dacă cei care trebuie să-şi facă meseria nu o vor face, din varii motive, aici termen de prescripţie nu este. Peste un an, doi, trei, aceste subiecte eu le voi ridica”, spune şeful statului.

Potrivit lui Igor Dodon, în ceea ce priveşte recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar, pe intern deja a fost recîştigat un miliard de lei, iar un alt miliard şi mai mult, constituie activele pe care sînt puse sechestru. Igor Dodon susţine că şi din alte surse se vor recupera o parte din banii furaţi, în total fiind vorba de aproape patru miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?