Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vulcanul Copahue, situat între Chile şi Argentina, dă semne de activitate; mii de persoane evacuate

28 mai. 2013,, 10:45   Externe
2655 0
Foto : ria.ru
Oficiul Naţional de Urgenţă a emis luni cod roşu de alertă pentru provincia Biobío din Chile ca urmare a creşterii activităţii seismice a vulcanului Copahue, ceea ce implică evacuarea preventivă a cel puţin 2.000 de locuitori din zonă. Alerta a fost declarată şi în provincia argentiniană Neuquen, dat fiind faptul că vulcanul este situat la graniţa dintre cele două ţări din America de Sud, transmite Xinhua.

O serie de 455 de cutremure de intensitate mică au fost înregistrate de duminică pînă luni în zona vulcanului, a cărui activitate este monitorizată de vinerea trecută.

Ministrul chilian de interne şi securitate publică din Chile, Andres Chadwick, indicase luni că activitatea seismică a vulcanului a crescut, putînd duce la o erupţie în orice moment. În următoarele 48 de ore, ar urma să fie evacuate 2.240 de localnici, sau 460 de familii, de pe o rază de 25 de kilometri, a spus el.

'Procesul care poate culmina cu erupţia vulcanului a început, astfel încît codul roşu de alertă este indispensabil, iar acesta include evacuarea populaţiei' din zonă, a mai adăugat ministrul de interne chilian.

Între timp, un cod roşu de alertă a fost emis şi în provincia argentiniană Neuquen, forţînd evacuarea a 200 de persoane din localitatea Caviahue, situată la aproximativ 8 kilometri de craterul vulcanului.

Autorităţile argentiniene au anunţat că vulcanul a devenit mai activ în ultimele ore şi drept urmare au închis grădiniţele şi şcolile din zonă.

O erupţie majoră a vulcanului Copahue s-a produs în 1992, dar acesta a fost foarte activ şi în 2002, cînd a aruncat gaze şi fum şi a manifestat cea mai intensă activitate a sa din ultimii 20 de ani.

În cazul unei erupţii, va fi afectată suprafaţa de pe o rază de 15 km în jurul craterului vulcanului. În prezent, vulcanul aruncă doar cenuşă. Cu o înălţime de 2.997 metri, Copahue este situat la 570 kilometri sud de capitala Chile şi la 360 distanţă de oraşul argentinian Neuquen

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?