X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Presa: Comisia de la Veneția consideră inoportună schimbarea sistemului electoral

6 iun. 2017,, 23:39   Politică
3487 5

Democrații de la Chișinău nu vor ține cont de opinia Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a Codului electoral care prevede introducerea sistemului mixt de vot pentru alegerile parlamentare. Spicherul Andrian Candu a comentat pentru Reuters concluziile experților europeni, despre care agenția britanică scrie că a intrat în posesia lor neoficial.


Proiectul de modificare a Codului electoral care prevede introducerea sistemul mixt de vot – trimis spre avizare Comisiei de la Veneția de Parlamentul de la Chișinău – conține prevederi îngrijorătoare. Dacă documentul va fi adoptat, atunci există riscul ca membrii viitorului Legislativ să fie vulnerabili în fața intereselor businessului, iar Comisia Electorală Centrală poate fi influențată politic, potrivit unui document în posesia căruia ar fi intrat agenția Reuters .

Adoptarea sistemului mixt, inoportună

„În lumina acestor îngrijorări și având în vedere consultarea limitată și consensul necesar pentru a reforma sistemul electoral, o modificare atât de fundamentală în contextul politic actual din Moldova pare inoportun”, ar fi subliniat experții europeni.

Tot pentru Reuters, Andrian Candu a declarat că nu este de acord cu aceste concluzii, precizând că democrații vor conclucra cu experții la recomandările tehnice. Acesta a mai spus că majoritatea parlamentară va saluta argumentele legale și expertiza tehnică elaborate de Comisie pentru ca legislația electorală să fie îmbunătățită, „dar să nu se intervină în ceea ce considerăm noi că este alegerea suverană a statului”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția, Panos Kakaviatos, a spus pentru moldNova că nu poate comenta articolul publicat de Reuters despre „ceea ce ar putea fi un proiect al deciziei Comisiei”. „Tot ce pot să vă spun este că o opinie despre acest subiect se așteaptă a fi adoptată de Comisia de la Veneția vineri, 16 iunie”, a adăugat Kakaviatos.

Amintim că la începutul lunii mai, parlamentarii democrați și aliații lor, precum și cei socialiști au aprobat în prima lectură un proiect de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, în care 50 de deputați ar fi aleși în continuare pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?