X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon a discutat cu Rogozin scandalul diplomatic (VIDEO)

1 iun. 2017,, 14:15   Politică
7192 10

Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin.

Părţile au examinat relaţiile bilaterale şi au abordat subiectul expulzării diplomaţilor ruşi de pe teritoriul Moldovei. Întrevederea lui Dodon cu Rogozin au avut loc joi, 1 iunie, în cadrul vizitei şefului statului nostru în Rusia, comunică NOI.md.

Dodon a remarcat în timpul dialogului cu Rogozin că acţiunile guvernului moldovean şi ale majorităţii parlamentare contravin intereselor poporului. „În cadrul discuţiei el a condamnat încă o data demersurile antirusești din partea Guvernului Moldovei şi majorităţii parlamentare. Aceste forțe nu exprimă aspiraţiile majorităţii poporului Moldovei, care se pronunţă ferm pentru parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Acţiunile majorităţii parlamentare şi ale Guvernului sînt orientate, în primul rind, împotriva propriului popor, împotriva cursului preşedintelui spre dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia, împotriva progreselor serioase pentru agenţii noştri economici care exportă producţie pe piaţa rusă şi împotriva a zeci de mii de conaţionali”, a scris preşedintele în reţelele sociale.

În discuţia cu vicepremierul Rusiei a fost, de asemenea, abordat subiectul reglementării transnistrene. „Noi am examinat soluţionarea unor astfel de probleme precum utilizarea numerelor transnistrene de înmatriculare a automobilelor, recunoaşterea diplomelor de studii transnistrene ale instituţiilor de învăţămînt superior şi un şir de alte probleme şi chestiuni, cu care se confruntă cetăţenii de pe malurile drept şi sting ale Nistrului. El a menţionat că posibilele tergiversări economice sau politice ale problemelor pe malul drept al Nistrului pot provoca reacţia de răspuns a cetăţenilor din stînga Nistrului şi bloca procesul de negocieri”, consideră Igor Dodon.


Preşedintele a mai comunicat că el împreună cu Dmitri Rogozin şi-au exprimat speranţa că această criză din relaţiile moldo-ruse este temporară şi “în curînd va fi depăşită”.

MAE al Rusiei, miercuri, 31 mai, a comunicat despre decizia de a-i declara pe cinci angajați ai Ambasadei Moldovei persona non-grata. Acest pas al Kremlinului este unul simetric față de decizia Guvernului Moldovei din 29 mai, conform căreia cinci diplomați din cadrul Ambasadei Rusiei la Chişinău au fost declaraţi persoane indezirabile. Unul dintre ei a fost asistentul ataşatului militar pe lîngă Ambasadă Aleksandr Grudin, care a devenit cunoscut după reţinerea fostului deputat Iurie Bolboceanu. Acesta din urmă, potrivit unei versiuni a anchetei, îi transmitea cetăţeanului rus informaţie de importanţă naţională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?