X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

BERD și BEI vor aloca milioane de euro pentru construirea conductei de gaze Ungheni-Chișinău

1 iun. 2017,, 14:10   Economie
2193 0

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordurilor de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care prevede alocarea creditelor țării noastre în valoare totală de 82 mil. euro pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău, relatează NOI.md.

Ambele acorduri de împrumut au fost semnate la Chișinău pe 19 decembrie 2016. Documentele prevăd că BEI și BERD vor aloca Moldovei pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău credite în sumă de 41 milioane de euro fiecare. Totodată, UE va acorda Moldovei în același scop un grant în valoare de 10 milioane de euro.

Viceprim-ministrul și ministrul Economiei Octavian Calmîc a menționat că lungimea conductei Ungheni-Chișinău va fi de aproximativ 120 km. Potrivit spuselor lui, prin intermediul acesteia va fi posibilă transportarea a aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce va acoperi în totalitate nevoile de „combustibil albastru“ ale Moldovei, cu excepția regiunii transnistrene.

Ministrul Economiei a reiterat faptul că proiectul construcției conductei de gaze Ungheni-Chișinău este în faza de proiectare tehnică. Pînă la sfîrșitul anului este programată organizarea unei licitații de selectare a companiilor pentru construcția acesteia.

Construcția conducte de gaze Ungheni-Chișinău are ca scop îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova prin interconectarea noastră la sistemul de transport al gazelor naturale din Uniunea Europeană prin România, pentru a spori concurența pe piețele en gros, precum și crearea premiselor pentru reducerea prețurilor gazelor naturale pentru utilizatorii finali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?