Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trei banci centrale au realizat cu succes proiectul Twining

30 mai. 2017,, 15:59   Economie
1975 0

Băncile Centrale ale Moldovei, Olandei şi României au realizat cu succes proiectul TWINING, al cărui obiectiv a fost consolidarea potenţialului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în domeniul supravegherii bancare conform cerinţelor şi standardelor Uniunii Europene.

Marţi, la ceremonia de încheiere a proiectului, care a fost susţinut şi finanţat de UE, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a spus că datorită acestui proiect sistemul bancar al RM începe să implementeze standardele Basel 3.

"Ele nu prezintă un pericol pentru sistemul bancar, ci dimpotrivă, vor duce la stabilizare, transparenţă şi previzibilitate, ceea ce este deosebit de important pentru partenerii şi clienţii băncilor din Moldova", a menţionat el.

Potrivit lui Cioclea, sistemul bancar al RM este suficient de capitalizat, toate băncile deţin indici înalţi ai lichidităţii curente, fapt ce va ajuta la procesul de implementare a noilor standarde.

Guvernatorul BNM presupune că dacă acest proiect ar fi fost implementat mai devreme, în Moldova nu ar fi fost acea criză bancară din 2014.

Sergiu Cioclea a menţionat că proiectul TWINING "nu este un dictat al Uniunii Europene", ci un proiect implementat de BNM cu suportul tehnic şi financiar al UE, precum şi al băncilor centrale ale României şi Olandei.

"Acest proiect nu ar fi fost realizat fără sprijinul UE şi al băncilor Romîniei şi Olandei, care au ajutat la consolidarea posibilităţii şi capacităţii BNM în ceea ce ţine de supravegherea profesionistă a sectorului bancar al Moldovei conform standardelor Uniunii Europene", a remarcat el, menţionînd, în special, ajutorul oferit de BNR prin susţinere tehnică, psihologică şi morală.

Potrivit lui, proiectul TWINING, în cadrul căruia a fost elaborat noul proiect de lege cu privire la bănci, nu este unul geopolitic, ci un proiect internaţional clasic.

Guvernatorul BNM a menţionat că şi proiectul TWINING, şi noile regulamente ce corespund Basel 3 nu soluţionează toate problemele sistemului bancar al Moldovei, dar îndeplinesc obiectivul actual de curăţare a sectorului bancar. Acest fapt este cerut de partenerii de dezvoltare ai Moldovei, în special, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

"În Moldova implementăm Basel 3, trecînd de la Basel 1, în timp ce în alte ţări a fost introdus Basel 2", a remarcat Cioclea, care a mulţumit colectivului BNM pentru efortul depus în realizarea eficientă a proiectului TWINING.

Prezenţi la ceremonie, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au vorbit despre importanţa proiectului TWINING pentru sistemul bancar, transparenţa şi stabilitatea acestuia, controlul calitativ din partea BNM. Candu a amintit de începutul proiectului, cînd sistemul bancar al RM trecea printr-o criză dificilă şi mulţi erau sceptici în privinţa rezultatelor proiectului.

Precizare: Proiectul Twinning "Consolidarea capacităţii Băncii Naţionale a Moldovei în domeniul reglementării şi supravegherii bancare în contextul cerinţelor Uniunii Europene" a fost lansat la 30 iunie 2015 şi implementat timp de doi ani de către Banca Naţională a Moldovei, împreună cu consorţiul format din Banca Naţională a Romîniei şi De Nederlandsche Bank (DNB).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?