X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Șase universităţi din Moldova lansează programe de studii noi

29 mai. 2017,, 18:49   Societate
2544 1

De la 1 septembrie, şase universităţi din Moldova lansează programe pilot de studii noi în cadrul Proiectului PBLMD "Introducerea învăţării bazate pe probleme în Moldova: consolidarea competitivităţii şi şansele de angajare ale studenţilor".


Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, coordonatoarea proiectului în Moldova, Larisa Bugaian, a spus că în programele de studii sînt folosite metode inovatoare, bazate pe probleme.

"De elaborarea programelor s-au ocupat profesorii de la universităţile care participă la proiect: Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică (UTM), Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF), Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălţi (USARB) şi Universitatea de Stat din Cahul (USCH)", a menţionat ea.

Coordonatorul proiectului, Romeo Ţurcan, a spus că, în perioada 2015-2016, în Republica Moldova numărul studenţilor s-a diminuat cu 8%, acest fapt fiind determinat parţial de scăderea populaţiei în ţară.

"Dacă am împărţi numărul actual de studenţi la toate universităţile din ţară, am obţine cîte 1 mie de studenţi per instituţie. De aceea noul sistem de predare trebuie să facă aşa fel, încît sectorul de învăţămînt să fie mai atractiv şi competitiv", a explicat el.

Ţurcan a informat că fiecare universitate care participă la proiect va primi cîte 30 de locuri de studii pentru un semestru la una din universităţile partenere din Europa: Universitatea din Aalborg (Danemarca), Universitatea din Gloucestershire (Marea Britanie), Universitatea din Siegen (Germania), Institutul Regal de Tehnologie (Suedia).

Potrivit rectorului USCH, Andrei Popa, programul de studii este întocmit în aşa fel, încît să înlocuiască sistemul clasic de prelegeri şi seminare cu unul mai practic.

"Studenţii vor fi împărţiţi în cîteva echipe, care se vor ocupa de executarea unui proiect pentru realizarea unei sarcini. În cadrul acestui sistem se va schimba rolul profesorului, care va deveni mentorul echipei şi îi va ghida în soluţionarea problemelor", a explicat rectorul.

Potrivit prorectorului USMF, Mihail Gavriliuc, există temerea că studenţii care vor pleca să înveţe la universităţile din Europa nu vor mai dori să revină în Moldova. De aceea, programul naţional de studii trebuie să asigure tinerii cu cunoştinţe pentru asigurarea capacităţii de angajare.

Precizare: Valoarea proiectului este de 1,5 mil. euro. Mijloacele sînt oferite de Uniunea Europeană în cadrul Programului Erasmus +.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?