Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Calmîc: "Termoelectrica" trebuie să devină un etalon

26 mai. 2017,, 16:40   Economie
2948 2

SA "Termoelectrica" trebuie să devină etalon în furnizarea şi distribuirea energiei termice, consideră ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

La forumul internaţional "Soluţii, echipamente, şi tehnologii pentru încălzirea populaţiei", care se desfăşoară la Chişinău, el a spus că "eforturile comune ale autorităţilor publice şi experţilor din Moldova, precum şi susţinerea activă a partenerilor externi au asigurat progresul în domeniul energiei termice".

"Rezultatele obţinute în procesul de realizare a acestor proiecte, confirmă corectitudinea şi oportunitatea deciziilor luate. Astăzi suntem în plin proces de transpunere a unor noi elemente de politici pe domeniul eficienţei energetice, iar sistemele centralizate de alimentare cu căldură şi cogenerarea sunt printre soluţiile promovate de acest cadru juridic", a menţionat Calmîc.

Directorul general al "Termoelectrica", Veaceslav Eni, a evidenţiat că "întreprinderea, fiind principalul producător şi furnizor de energie termică din municipiul Chişinău, are o misiune importantă - de a oferi servicii de calitate şi la preţuri competitive consumatorilor".

"Acest lucru poate fi posibil doar având la dispoziţie soluţii tehnice, echipamente şi tehnologii pentru asigurarea confortului termic tuturor locuitorilor municipiului. Motiv pentru care ne-am stabilit o sarcină suplimentară - cea de promovare a măsurilor de modernizare a sistemului de termoficare din interiorul blocului, prin instalarea Punctelor Termice Individuale şi înlocuirea sistemului monotubular de distribuţie cu distribuţia pe orizontală", a specificat el.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale COGEN România, Vasile Munteniţă, a accentuat că serviciile publice, prestate cetăţenilor, sunt unele din cele mai importante pentru orice societate şi reprezintă un indiciu important în aprecierea atitudinii autorităţilor faţă de cetăţenii săi.

Expertul companiei "Warstila" (Finlanda), Cristian Butoi, a spus că "viitorul asigurării cetăţenilor cu căldură se bazează pe sisteme dinamice, legate direct de procesul de cogenerare, când producerea energiei electrice şi termice se realizează separat".

Precizare: În Republica Moldova, alimentarea centralizată cu energiei termică are loc în cadrul a două sisteme de alimentare centralizată cu energie termică din municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi prin intermediul a 12 cvasi SACET-uri localizate în câteva oraşe mici din ţară. Energia termică livrată în cadrul SACET Chişinău şi Bălţi reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. Totodată, aproape 80% din energia termică livrată centralizat în cadrul SACET Chişinău este produsă în regim de cogenerare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?