Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Parlamentul a adoptat în lectura a doua legea privind interzicerea pungilor de plastic

25 mai. 2017,, 15:40   Societate
3847 0

Pe teritoriul Moldovei ar putea fi interzisă utilizarea în comerţ a pungilor de plastic de unică folosinţă.

Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectura a doua la şedinţa plenară a Parlamentului.

Potrivit autorului proiectului de lege, deputatul liberal Valerian Bejan, pungile de polietilenă reprezintă un pericol real pentru mediul înconjurător, deoarece acestea se descompun în câteva sute de ani, iar la arderea pachetelor se elimină substanţe toxice.

Drept alternativă se propune înlocuirea pungilor de plastic cu pungi de hârtie sau de ţesătură, care pot fi reutilizate. De asemenea, se admite posibilitatea folosirii pungilor biodegradabile. Autorii subliniază că este vorba nu de toate ambalajele de plastic, ci numai de cele clasificate drept pungi de unică folosinţă.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, a menţionat că proiectul de lege nu este clar, ce fel de pungi anume doresc autorii să interzică.

În opinia deputatului liberal democrat Tudor Deliu, termenul de intrare în vigoare a legii nu trebuie să fie legat de suprafaţa comercială, după cum prevede proiectul de lege, căci interdicţia trebuie să se refere la toţi în egală măsură.

Potrivit deputatului comunist Oleg Reidman, proiectul de lege are un scop nobil, însă trebuie precizată informaţia despre numărul oamenilor ce activează la întreprinderile de producere a pungilor de plastic, ce capital au aceste întreprinderi şi ce vor face ele mai departe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?