Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

NATO se va alătura coaliției împotriva Statului Islamic

25 mai. 2017,, 19:00   Externe
4148 1

NATO se va alătura coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a anunțat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Această decizie, cerută de mult timp de SUA, care conduc coaliția împotriva SI, ''va trimite un mesaj politic puternic de unitate în lupta împotriva terorismului'', a dat asigurări Stoltenberg.

''Aceasta nu înseamnă că NATO se va angaja în operațiuni de luptă'', a precizat secretarul general.

Șefii de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Alianței se vor reuni joi, după-amiază, pentru o ceremonie de înmînare a cheilor noului sediu al NATO, apoi pentru un dejun de lucru.


Ei vor adopta un ''plan de acțiune'' cu o serie de măsuri vizînd intensificarea luptei antiteroriste, așa cum a insistat președintele american.

Fiecare din cele 28 de state ale Alianței participă deja parte cu titlu individual la coaliția care întreprinde raiduri aeriene împotriva SI în Irak și în Siria și sprijină ofensivele la sol împotriva fiefurilor jihadiste de la Mosul (Irak) și Raqqa (Siria).

Devenind membru deplin al coaliției, NATO va beneficia ''de o platformă mai bună pentru a se coordona'' cu aceasta, a explicat Stoltenberg.

NATO va crește numărul orelor de zbor al avioanelor sale radar AWACS în spațiul aerian al Turciei, pentru supravegherea activității aeriene în Irak și Siria, a precizat secretarul general.

Potrivit acestuia, o nouă celulă dedicată schimbului de informații privind rețelele teroriste, mai ales luptătorii jihadiști străini, va fi înființată la cartierul general al Alianței.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?