Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Calmîc: UE este principalul furnizor de investiții străine directe în Republica Moldova

25 mai. 2017,, 11:40   Economie
1739 0

Uniunea Europeană este principalul furnizor de Investiții Străine Directe (ISD), 53,4 % din totalul ISD provin din țările UE.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, declarația în cauză a fost făcută de viceprim-ministrul și ministrul Economiei Moldovei Octavian Calmîc la întîlnirea cu membrii delegației Adunării Parlamentare Euronest, transmite NOI.md.

El a menționat că numărul statelor membre ale UE care au investit în Republica Moldova a ajuns la 28 țări, printre cei mai mari investitori numărîndu-se: Olanda, Cipru, Franța, Spania.

Vorbind despre cele mai importante rezultate ale punerii în aplicare a Acordului privind Asocierea RM-UE, care prevede crearea Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb între părți (DCFTA), Octavian Calmîc a menționat printre realizările importante majorarea operațiunilor de export și import, numărul companiilor exportatoare în UE ajungînd la 1360, ceea ce reprezintă 60 la sută din numărul total al unor asemenea companii, în țările UE sînt livrate două mii poziții tarifare de produse.

Moldova a reușit reformarea administrării vamale, implementarea măsurilor sanitare și fitosanitare, armonizarea legislației naționale la acquis-ul UE, adoptarea a peste 14 mii standarde europene/internaționale și anularea a mai bine de 10 mii standarde moldovenești conflictuale, dar și depășite ca termen. De asemenea, a fost adoptată o Lege nouă în domeniul achizițiilor publice apropiată de sistemul european de Achiziții Publice, perfecționarea politicii antreprenoriale și industriale, asigurarea accesului partajat la infrastructura de comunicaţii existentă pentru toţi operatorii de telecomunicaţii, la tarife rezonabile, garantate prin lege și crearea condițiilor pentru Parcurile din industria IT etc.

Au fost înregistrate progrese importante în sectorul energetic, printre care au fost adoptate noi Legi privind energia electrică și gazele naturale, reducerea prețului de import al gazelor naturale și energiei electrice cu circa 28%, ceea ce a contribuit ulterior la diminuarea tarifelor pentru consumatorii casnici. De asemenea, au fost instituite Grupuri de coordonare la nivel înalt pentru piața energetică și interconectări la sistemele energetice.

Calmîc a subliniat că în total în prezent în Moldova sînt realizate circa 20 de programe și proiecte, finanțate de UE întru susținerea eforturilor de implementare a DCFTA.

Partenerii de dezvoltare au apreciat realizările obținute prin intermediul DCFTA și și-au exprimat interesul pentru exportarea produselor autohtone pe piețele europene de desfacere, precum și pentru noile oportunități comercial-preferențiale, oferite de Zona Economică Liberă pentru investiții în Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?