Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De ce au fost amînate protestele din 28 mai

24 mai. 2017,, 16:00   Societate
2656 0

Consiliul Marii Adunări Naţionale (MAN), format parţial din membrii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), îndeamnă cetăţenii să iasă pe 11 iunie la acţiunea de protest împotriva modificării sistemului electoral în Moldova.

În declaraţia Consiliului, dată citirii miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, se menţionează că iniţiativa de modificare a sistemului electoral distrage atenţia oamenilor de la problemele reale, printre care capturarea instituţiilor statului, criza energetică, lipsa investigaţiei în furtul secolului, corupţia.

Membrii Consiliului consideră că "într-o ţară capturată, cum este Moldova, introducerea sistemului uninominal sau mixt va duce la consolidarea oligarhilor, răspîndirea populismului şi la un turism politic fără precedent".

Membrul Consiliului, Valentin Dolganiuc, a spus că instituţiile europene înţeleg ceea ce se întîmplă în Moldova, însă nu pot face declaraţii, deoarece se află în anumite condiţii geopolitice".

Activistul DA, Vasile Năstase, consideră că, "dacă forţele mafiote vor reuşi să schimbe sistemul electoral, ele vor rămîne la putere, iar aceasta înseamnă că nu va mai fi nici un sens de a vorbi despre modificări importante în ţară, nu va mai fi şansa de a recupera miliardele furate şi de a-i pedepsi pe cei care s-au ocupat de spălarea de bai prin instanţele de judecată".

"Vladimir Plahotniuc (preşedintele Partidului Democrat - "I.") declară că a primit susţinerea colegilor din SUA. Care colegi? La fel de mafioţi? Ambasada SUA a declarat clar că modificarea sistemului electoral trebuie să se facă doar cu un consens larg, inclusiv cu acordul partidelor de opoziţie", a spus el.

Potrivit lui, "turneul lui Plahotniuc în SUA a eşuat, el s-a bronzat mai mult pe plajă la Miami decît s-a întîlnit cu cineva".

"Toţi au văzut că nimeni din reprezentanţii oficiali ai SUA nu l-a primit", a spus Năstase.

Protestul societăţii civile împotriva modificării sistemului electoral va avea loc pe 11 iunie în faţa Parlamentului. Iniţial, protestul era preconizat pentru 28 mai, însă apoi a fost amînat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?